Tarta z mozzarellą i pomidorami. Mała i niepozorna, a spokojnie wystarcza na obiad. Mała tarta, a może już tartaletka? U mnie jednak pozostanie tartą.
Kolorowa, pasiasta i na okrągło. W sam raz na samotny obiad, gdy mąż siedzi długo w pracy.
Składniki – ciasto (wystarcza na 3 małe tarty lub na 1 dużą):
- 1,5 szklanki mąki
- 100 g schłodzonego masła
- 1 jajko
- sól
Składniki – „nadzienie” (na 1 małą tartę):
- 1 nieduży pomidor
- 0,5 kulki mozzarelli
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 cebuli
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, bazylia
Potrzebny sprzęt:
- Miska do zagniecenia ciasta
- Nóż
- Mała forma do upieczenia tarty (moja średnicy 13 cm)
- Fasola lub groch – ok. 150 g powinno wystarczyć
- Folia aluminiowa
- Mała patelnia i mieszadełko
- Deska
- Praska do czosnku
Przygotowanie:
- Mąkę, sól, jajko oraz masło siekać razem w misce, do uzyskania “konsystencji” przypominającej okruchy chleba. Po czym energicznie zagnieść do połączenia składników. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na min. 15 min
- Po schłodzeniu się ciasta odciąć jego 1/3 (reszta ciasta pozostaje w lodówce i czeka np. na powrót męża), rozgnieść je na placek pokrywający małą formę do tart oraz jej brzegi. Wyłożyć ciastem formę, przykryć ciasto folią aluminiową i wsypać fasolę lub groch, żeby ciasto nie urosło, a boki nie zjechały. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok 10-15 min w temp. 190°C
- Gdy ciasto się podpieka: poszatkować cebulę i zeszklić ją na maśle, na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem.
- Pomidory i mozzarellą pokroić w plasterki.
- Na podpieczone ciasto wyłożyć przygotowaną cebulę z czosnkiem, a następnie obłożyć na przemian plasterkami pomidora i mozzarelli. Posypać bazylią.
- Piec ok. 5-7 min aż mozzarella się roztopi.
[158/777]
Super apetycznie wygląda i pewnie też tak smakuje!
Pozdrawiam serdecznie i gratuluję świetnego bloga oraz zapraszam do dodania bloga na listę Top Blogi na stronie Znajdzprzepisy.pl
Dziękuje ślicznie za miły komentarz, takie słowa mobilizują do dalszego działania
ach tak jak tylko czasu przybedzie wolnego czuję że moje małe foremki na małę tarty zostaną smacznie użyte
Używać, używać! Foremki nie lubią leżeć zapomniane i nieużywane