4

Tarta z mozzarellą i pomidorami

Tarta z mozzarellą i pomidorami

Tarta z mozzarellą i pomidorami. Mała i niepozorna, a spokojnie wystarcza na obiad. Mała tarta, a może już tartaletka? U mnie jednak pozostanie tartą.

Kolorowa, pasiasta i na okrągło. W sam raz na samotny obiad, gdy mąż siedzi długo w pracy.

Składniki  – ciasto (wystarcza na 3 małe tarty lub na 1 dużą):

  • 1,5 szklanki mąki
  • 100 g schłodzonego masła
  • 1 jajko
  • sól

Składniki – „nadzienie” (na 1 małą tartę):

  • 1 nieduży pomidor
  • 0,5 kulki mozzarelli
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 cebuli
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, bazylia

Potrzebny sprzęt:

  • Miska do zagniecenia ciasta
  • Nóż
  • Mała forma do upieczenia tarty (moja średnicy 13 cm)
  • Fasola lub groch – ok. 150 g powinno wystarczyć
  • Folia aluminiowa
  • Mała patelnia i mieszadełko
  • Deska
  • Praska do czosnku

Przygotowanie:

  1. Mąkę, sól, jajko oraz masło siekać razem w misce, do uzyskania “konsystencji” przypominającej okruchy chleba. Po czym energicznie zagnieść do połączenia składników. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na min. 15 min
  2. Po schłodzeniu się ciasta odciąć jego 1/3 (reszta ciasta pozostaje w lodówce i czeka np. na powrót męża), rozgnieść je na placek pokrywający małą formę do tart oraz jej brzegi. Wyłożyć ciastem formę, przykryć ciasto folią aluminiową i wsypać fasolę lub groch, żeby ciasto nie urosło, a boki nie zjechały. Piec w nagrzanym piekarniku przez ok 10-15 min w temp. 190°C
    tarta z mozzarellą i pomidorami
  3. Gdy ciasto się podpieka: poszatkować cebulę i zeszklić ją na maśle, na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Pomidory i mozzarellą pokroić w plasterki.
  5. Na podpieczone ciasto wyłożyć przygotowaną cebulę z czosnkiem, a następnie obłożyć na przemian plasterkami pomidora i mozzarelli. Posypać bazylią.
    tarta z mozzarella i pomidorami
  6. Piec ok. 5-7 min aż mozzarella się roztopi.
    tarta z mozzarellą i pomidorami

[158/777]

4 komentarze(-y) do Tarta z mozzarellą i pomidorami

  • Magdalena  pisze:

    Super apetycznie wygląda i pewnie też tak smakuje!
    Pozdrawiam serdecznie i gratuluję świetnego bloga oraz zapraszam do dodania bloga na listę Top Blogi na stronie Znajdzprzepisy.pl :)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Dziękuje ślicznie za miły komentarz, takie słowa mobilizują do dalszego działania :)

  • mira  pisze:

    ach tak jak tylko czasu przybedzie wolnego czuję że moje małe foremki na małę tarty zostaną smacznie użyte :D

    • Łucja Łucja  pisze:

      Używać, używać! Foremki nie lubią leżeć zapomniane i nieużywane :)

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>