Tarta z tuńczykiem i brokułami – bo tuńczyk i brokuły to dobra rzecz i razem smakują bardzo fajnie. Tuńczyki są zdrowe (chociaż kto wie co siedzi w tuńczykach puszkowych), a brokuły to też samo zdrowie.
A że zaczęła się jesień i liście na drzewach już wyraźnie żółkną i spadają, w powietrzu momentami mocno czuć jesień – to trzeba szukać zieleni na talerzu. Dlatego tarta z tuńczykiem i brokułami to idealna rzecz na taką porę roku – i tak napisałam kilka miesięcy temu, potem była przeprowadzka i brak internetu, ale teraz już jest (łączność ze światem). W sumie dalej jest jesień kalendarzowa, ale atmosfera bardziej zimowa i świąteczna. Mimo to – przepis aktualny! Zielonego nam potrzeba non stop!
Składniki na ciasto:
- 35 dag mąki
- 2/3 kostki schłodzonego masła
- 2 jajka
- Sól
- Niecałe 0,5 szklanki wody
Składniki pozostałe:
- 1 puszka tuńczyka w oleju (użyłam rozdrobnionego, ale w kawałkach też dobry)
- prawie cały ok. 0,5 kg brokuł
- ok. 100 g sera pleśniowego blue (ale nie wiem czy zwykły brie lub gouda nie byłby lepszy)
- 1 jajko
- 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Potrzebny sprzęt:
- Miska lub stolnica na ciasto
- Nóż
- Łyżeczka
- Widelec
- Szklanka
- Forma do pieczenia tarty
- Fasola lub groch przeciw rośnięciu ciasta
- Folia aluminiowa
- Wałek
- Garnek
- Sitko od odcedzenia brokuła
- Miseczka do wymieszania jajka z jogurtem
Przygotowanie:
- Mąkę, masło, jajka, sól posiekać nożem w misce do rozdrobnienia masła. Następnie dolewać stopniowo wodę i energicznie zagnieść ciasto rękę. Szybko, żeby się nie zagrzało od ręki.
- Zagniecione ciasto lekko rozwałkować, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na min. 15 minut do schłodzenia – u mnie to zazwyczaj ok. 2 godziny.
- Gdy ciasto się chłodzi: ugotować brokuła. Do osolonej gotującej się wody wsadzić podzielony na różyczki brokuł. Gotować ok. 7 min. Odcedzić.
- Po schłodzeniu się ciasta, gdy zabieramy się już do pieczenia: nagrzać piekarnik do 185°C , ciasto rozwałkować, wylepić formę (spód i brzegi), przykryć folią i nasypać do pełna fasoli lub grochu. Spód podpiekać ok. 20-25 minut, aż zacznie nabierać koloru i przy dźgnięciu widelcem czuć, że jest twardawy.
- W miseczce rozmieszać jogurt z jajkiem, solą i pieprzem.
- Ser pokroić w plastry.
- Na podpieczone ciasto wyłożyć wymieszany jogurt z jajkiem, następnie tuńczyka, różyczki brokułów i plastry sera.
- Piec jeszcze ok. 25 min w temp. 180-190°C.
Przed upieczeniem:
Po upieczeniu:
[242/777]
zjadłabym taką:)
to trzeba zrobić
dobrze wygląda i pewnie tak też smakuje:) ja tam lubię i tuńczyka i brokuły:) ale bym zjadła!
A jaki makaron z tym zestawem dodatków smaczny ale przepisu jeszcze nie ma
Mniam, uwielbiam tarty a ta wygląda bardzo smakowicie
Dziękuję i polecam!