6

Tarta z tuńczykiem i brokułami

tarta z tunczykiem i brokulami

Tarta z tuńczykiem i brokułami – bo tuńczyk i brokuły to dobra rzecz i razem smakują bardzo fajnie. Tuńczyki są zdrowe (chociaż kto wie co siedzi w tuńczykach puszkowych), a brokuły to też samo zdrowie.

A że zaczęła się jesień i liście na drzewach już wyraźnie żółkną i spadają, w powietrzu momentami mocno czuć jesień – to trzeba szukać zieleni na talerzu. Dlatego tarta z tuńczykiem i brokułami to idealna rzecz na taką porę roku –  i tak napisałam kilka miesięcy temu, potem była przeprowadzka i brak internetu, ale teraz już jest (łączność ze światem). W sumie dalej jest jesień kalendarzowa, ale atmosfera bardziej zimowa i świąteczna. Mimo to – przepis aktualny! Zielonego nam potrzeba non stop!

Składniki na ciasto:

  • 35 dag mąki
  • 2/3 kostki schłodzonego masła
  • 2 jajka
  • Sól
  • Niecałe 0,5 szklanki wody

Składniki pozostałe:

  • 1 puszka tuńczyka w oleju (użyłam rozdrobnionego, ale w kawałkach też dobry)
  • prawie cały ok. 0,5 kg brokuł
  • ok. 100 g sera pleśniowego blue (ale nie wiem czy zwykły brie lub gouda nie byłby lepszy)
  • 1 jajko
  • 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Potrzebny sprzęt:

  • Miska lub stolnica na ciasto
  • Nóż
  • Łyżeczka
  • Widelec
  • Szklanka
  • Forma do pieczenia tarty
  • Fasola lub groch przeciw rośnięciu ciasta
  • Folia aluminiowa
  • Wałek
  • Garnek
  • Sitko od odcedzenia brokuła
  • Miseczka do wymieszania jajka z jogurtem

Przygotowanie:

  1. Mąkę, masło, jajka, sól posiekać nożem w misce do rozdrobnienia masła. Następnie dolewać stopniowo wodę i energicznie zagnieść ciasto rękę. Szybko, żeby się nie zagrzało od ręki.
  2. Zagniecione ciasto lekko rozwałkować, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na min. 15 minut do schłodzenia – u mnie to zazwyczaj ok. 2 godziny.
  3. Gdy ciasto się chłodzi: ugotować brokuła. Do osolonej gotującej się wody wsadzić podzielony na różyczki brokuł. Gotować ok. 7 min. Odcedzić.
  4. Po schłodzeniu się ciasta, gdy zabieramy się już do pieczenia: nagrzać piekarnik do 185°C , ciasto rozwałkować, wylepić formę (spód i brzegi), przykryć folią i nasypać do pełna fasoli lub grochu. Spód podpiekać ok. 20-25 minut, aż zacznie nabierać koloru i przy dźgnięciu widelcem czuć, że jest twardawy.
  5. W miseczce rozmieszać jogurt z jajkiem, solą i pieprzem.
  6. Ser pokroić w plastry.
  7. Na podpieczone ciasto wyłożyć wymieszany jogurt z jajkiem, następnie tuńczyka, różyczki brokułów i plastry sera.
  8. Piec jeszcze ok. 25 min w temp. 180-190°C.

Przed upieczeniem:

Tarta z tunczykiem i brokulami

Po upieczeniu:

Tarta z tunczykiem i brokulami

[242/777]

6 komentarze(-y) do Tarta z tuńczykiem i brokułami

  • magma  pisze:

    zjadłabym taką:)

    • Łucja Łucja  pisze:

      to trzeba zrobić :)

  • wiktorkowa  pisze:

    dobrze wygląda i pewnie tak też smakuje:) ja tam lubię i tuńczyka i brokuły:) ale bym zjadła!

    • Łucja Łucja  pisze:

      A jaki makaron z tym zestawem dodatków smaczny :) ale przepisu jeszcze nie ma

  • boregi  pisze:

    Mniam, uwielbiam tarty a ta wygląda bardzo smakowicie :)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Dziękuję ;) i polecam!

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>