Zapiekana kasza gryczana z dodatkami w postaci kurczaka, boczku i papryki. Smaczny sposób na podanie kaszy.
Danie bardzo proste do zrobienia. Na pewno zrobię je jeszcze nie jeden raz, zmieniając składniki a na wierzchu posypię żółtym serem.
Składniki (na 3 porcje):
- 2 woreczki kaszy gryczanej
- 30 dag piersi z kurczaka
- 10 dag boczku
- 1 papryka zielona
- 100 g białego sera (pół kostki)
- 0,5 wielkiej cebuli
- sól, pieprz, tymianek
- 0,5 pęczka szczypiorku
Potrzebny sprzęt:
- Deska
- Nóż
- Patelnia + drewniana łopatka
- Garnek do ugotowania kaszy (lub miska + mikrofalówka)
- Łyżka
- Kokilki, naczynie żaroodporne lub inne naczynie ceramiczne zdatne do pieczenia zapiekanek
Przygotowanie:
- Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć. Gdy wypuści nieco tłuszczu – dodać pokrojone w kawałeczki piersi z kurczaka, poszatkowaną cebulę. Podsmażyć do zrumienienia. Dodać sól, pieprz, tymianek.
- Ugotować kaszę gryczaną – nieco al dente.
- W misce wymieszać ser i pokrojoną w kostkę paprykę. Dodać ugotowaną kaszę oraz podsmażony boczek, kurczaka i cebulę. Wymieszać.
- Całość poprzekładać do kokilek, do naczynia żaroodpornego lub innego naczynia ceramicznego zdatnego do pieczenia zapiekanek w piekarniku. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
- Wstawić do piekarnika, zapiekać ok. 20-30 min w temp. 170-180°C.
- Podawać z sosem czosnkowym, koperkowo-ziołowym lub keczupem.
[232/777]
o jaki fajny przepis:) a ostatnio szukałam przepisów z kaszą gryczaną:) koniecznie warte danie do zrobienia:)