Faworki to ważny przepis, bo 11 lutego (2010 roku) to TŁUSTY CZWARTEK !!!
Mirka – dziękuję za pomoc w wykonaniu
Mirka i Michał – dzięki za pomoc przy zjedzeniu
To tyle na wstępie.
Składniki:
- 30 dag mąki
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
- Cukier puder – to posypania
- 3-4 kostki smalcu – do smażenia
Sprzęt:
- miska/stolnica
- garnek/rondel
- waga
- nóż lub radełko
- widelec lub patyczek lub łyżka cedzakowa do wyławiania faworków
- łyżka
- talerz/tacka
- ręczniki papierowe/serwetki/bibułka
Przygotowanie:
- W misce albo na stolnicy zagnieść ciasto (mąka, żółtka, sól, spirytus). Jeśli się nie lepi, to użyć śmietany. Cisto na faworki powinno się długo wyrabiać, żeby się dobrze napowietrzyło. Można je też uderzać wałkiem, aż nie zaczną pojawiać się pęcherzyki, ale… gratuluje cierpliwości Da się taki stan osiągnąć !!!
- Powstałe ciasto podzielić na 2 lub 3 części i rozwałkować na placki grubości 2 mm. Części, których się nie wałkuje powinny być przykryte ściereczką, bo to ciasto strasznie szybko wysycha.
- Placki kroić na paski – jakie kto chce duże. Ja robię szerokości ok. 2 cm i długości ok. 10 cm
- Paski rozcina się w środku i zawija – chyba każdy wie jak faworek wygląda
- Gdy kończymy już przewijanie, w garnku rozpuszczamy smalec. Jego temperaturę sprawdza się wrzucając do niego ścinki ciasta, albo niewydarzone faworki. Powinny szybko wypływać, ale się nie spalać, tylko ładnie rumienić.
- Smażymy z obu stron, wyjmujemy na talerz/tackę pokrytą ręcznikiem papierowym/serwetką/bibułką aby się odsączyły z nadmiaru tłuszczu (bez spirytusu było by jeszcze więcej, bo wlazły do wnętrza faworków).
- Gotowe faworki obsypujemy cukrem pudrem, albo i nie.
faworki miodzio:) sama próbowałam
a ja nie próbowałam…:(
ale po fotkach mogę przypuszczac, że „niebo w gębie” :):)
mmmm na pewno pyszności
A ja też chcę!!
[…] Święto pączka! (Rok temu robiłam święto faworków ). […]
[…] Święto pączka! (Rok temu robiłam święto faworków ). […]
[…] po faworkach/chrustach, pączkach i rozetkach kolejne coś do smażenia na smalcu. Szybkie, proste i smaczne – […]