Nie macie jeszcze pomysłu na wypiek na jutrzejszy Dzień Dziecka? Oto mój pomysł – babeczki rabarbarowe, z gwiazdką z bitej śmietany i kolorowymi koralikami/cukierkami – żeby dzieciom było milej.
Troszkę z nimi roboty, bo wylepianie foremek ciastem trwa, ale czego się nie robi dla dobrego smaku i dzieciaków
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- 7 łyżek cukru
- 180-200 g miękkiego masła
Składniki na nadzienie:
- 8 lasek rabarbaru
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 galaretki truskawkowe
- bita śmietana, czyli śmietana 30%
- cukier puder – tyle, żeby słodkość śmietany nam pasowała
Potrzebny sprzęt:
- Miska na ciasto lub stolnica
- Nóż
- Garnek do rozprażenia rabarbaru
- Drewniana łyżka
- Wałek
- Szklanka lub kubek do wycinania kółek z ciasta
- Foremki na babeczki (użyłam silikonów na muffinki)
- Folia aluminiowa oraz fasola lub groch
- Blachy i piekarnik
- Mikser i miska/pojemnik na ubicie śmietany
- Łyżeczka
- Przyrząd do robienia gwiazdek ze śmietany, którego sensownej nazwy nie umiem sobie przypomnieć
Przygotowanie:
- Rabarbar umyć, obrać, pokroić w kawałki ok. 1 cm, wrzucić do garnka, dodać brązowy cukier oraz ze 2 łyżki wody, żeby się nie przypalił. Rozprażyć.
- Miękki, nieco rozpaćkany, gotujący się rabarbar ściągnąć z ognia i wsypać do niego obie galaretki, W PROSZKU, dokładnie wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.
- W misce lub na stolnicy umieścić wszystkie składniki na ciasto, posiekać nożem, następnie zagnieść ręką na jednolitą bryłę.
- Gotowe ciasto podzielić na części, rozwałkowywać na placki cienkie na 3-4 mm, szklanką/kubkiem o dużym obwodzie wycinać kółka i tymi kółkami wylepiać foremki na babeczki. Używałam silikonowych foremek na muffinki.
- Wylepione ciastem foremki wykładałam folią aluminiową i zasypywałam fasolą do pełna (tak jak przy robieniu tart), żeby spody babeczek nabrały wymaganego kształtu.
- Tak przygotowane spody babeczek piec w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 170°C. Gdy ciasto stwardnieje, wyjmowałam babeczki z pieca, wyciągałam folię i fasolę i wstawiałam z powrotem spody do piekarnika, żeby nabrały rumianego koloru.
- Gdy spody babeczek są już upieczone i wystudzone, a nadzienie rabarbarowe zaczyna już gęstnieć od galaretki, to zabieramy się za nakładanie nadzienia do babeczek – do pełna.
- Przed podaniem: mocno schłodzoną śmietanę 30% ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i zrobić kleksy na babeczkach
widzę rabarbaru ciąg dalszy:) bardzo lubię takie babeczki jeść, choć rzadko je robie ze względu na małą wydajność a dużo pracy:D
Wczoraj już była nawet powtórka z puszystego ciasta z rabarbarem i truskawkami
Świetnie wyglądają!:)
Dziękuję
dla dzieciaków jak się patrzy!:)
Dokładnie, sprawdzone