6

Babeczki rabarbarowe

babeczki rabarbarowe

Nie macie jeszcze pomysłu na wypiek na jutrzejszy Dzień Dziecka? Oto mój pomysł – babeczki rabarbarowe, z gwiazdką z bitej śmietany i kolorowymi koralikami/cukierkami – żeby dzieciom było milej.

Troszkę z nimi roboty, bo wylepianie foremek ciastem trwa, ale czego się nie robi dla dobrego smaku i dzieciaków :)

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 7 łyżek cukru
  • 180-200 g miękkiego masła

Składniki na nadzienie:

  • 8 lasek rabarbaru
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 galaretki truskawkowe
  • bita śmietana, czyli śmietana 30%
  • cukier puder – tyle, żeby słodkość śmietany nam pasowała

Potrzebny sprzęt:

  • Miska na ciasto lub stolnica
  • Nóż
  • Garnek do rozprażenia rabarbaru
  • Drewniana łyżka
  • Wałek
  • Szklanka lub kubek do wycinania kółek z ciasta
  • Foremki na babeczki (użyłam silikonów na muffinki)
  • Folia aluminiowa oraz fasola lub groch
  • Blachy i piekarnik
  • Mikser i miska/pojemnik na ubicie śmietany
  • Łyżeczka
  • Przyrząd do robienia gwiazdek ze śmietany, którego sensownej nazwy nie umiem sobie przypomnieć :P

babeczki rabarbarowe na dzień dziecka

Przygotowanie:

  1. Rabarbar umyć, obrać, pokroić w kawałki ok. 1 cm, wrzucić do garnka, dodać brązowy cukier oraz ze 2 łyżki wody, żeby się nie przypalił. Rozprażyć.
  2. Miękki, nieco rozpaćkany, gotujący się rabarbar ściągnąć z ognia i wsypać do niego obie galaretki, W PROSZKU, dokładnie wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.
  3. W misce lub na stolnicy umieścić wszystkie składniki na ciasto, posiekać nożem, następnie zagnieść ręką na jednolitą bryłę.
  4. Gotowe ciasto podzielić na części, rozwałkowywać na placki cienkie na 3-4 mm, szklanką/kubkiem o dużym obwodzie wycinać kółka i tymi kółkami wylepiać foremki na babeczki. Używałam silikonowych foremek na muffinki.
  5. Wylepione ciastem foremki wykładałam folią aluminiową i zasypywałam fasolą do pełna (tak jak przy robieniu tart), żeby spody babeczek nabrały wymaganego kształtu.
    babeczki rabarbarowe
  6. Tak przygotowane spody babeczek piec w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 170°C. Gdy ciasto stwardnieje, wyjmowałam babeczki z pieca, wyciągałam folię i fasolę i wstawiałam z powrotem spody do piekarnika, żeby nabrały rumianego koloru.
    babeczki z rabarbarem
    babeczki z rabarbarem
  7. Gdy spody babeczek są już upieczone i wystudzone, a nadzienie rabarbarowe zaczyna już gęstnieć od galaretki, to zabieramy się za nakładanie nadzienia do babeczek – do pełna.
  8. Przed podaniem: mocno schłodzoną śmietanę 30% ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i zrobić kleksy na babeczkach :)

babeczki z rabarbarem na dzień dziecka

Przepis dodaję do poniższych akcji:
Akcja rabarbar - IV edycja Baby Shower 2013 - Chłopczyk!
[220/777]

6 komentarze(-y) do Babeczki rabarbarowe

  • wiktorkowa  pisze:

    widzę rabarbaru ciąg dalszy:) bardzo lubię takie babeczki jeść, choć rzadko je robie ze względu na małą wydajność a dużo pracy:D

    • Łucja Łucja  pisze:

      Wczoraj już była nawet powtórka z puszystego ciasta z rabarbarem i truskawkami :)

  • Luka Li  pisze:

    Świetnie wyglądają!:)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Dziękuję :)

  • olcik z waniliowejchmurki  pisze:

    dla dzieciaków jak się patrzy!:)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Dokładnie, sprawdzone :)

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>