16

Kruche ciasteczka świąteczne

kruche ciasteczka swiateczne

Kruche ciasteczka świąteczne – ale nie tylko świąteczne. Wystarczy dziurkowe gwiazdki zastąpić innym kształtem i już będą ciasteczka całoroczne.

Kruche ciasteczka – super klasyczne, piękne w swej prostocie. Chyba nie muszę pisać jak strasznie bardzo ogromnie są pyszne :D :D A jak prosto się je robi!

Składniki (wyszła mi 1 większa i 1 mniejsza blacha ciasteczek):

  • 250 g maki
  • 125 g masła miękkiego
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • dżem dowolny lub konfitura – ja użyłam dżemu z czerwonych porzeczek
  • 2 łyżki mleka – max 2
  • ewentualnie cukier puder – bo ładniej :)
Potrzebny sprzęt:
  • miska lub stolnica do wyrobienia ciasta
  • folia aluminiowa
  • nóż
  • waga – nie ukrywam przydaje się
  • blachy – ze dwie
  • piekarnik
  • łyżeczka
  • maleńka miseczka na mleko
  • szklanka albo foremka do wycinania okrągłych ciasteczek
  • kieliszek lub foremka okrągła. w kształcie gwiazdki czy dowolnym kształcie – do wycinania dziurek
  • papier do pieczenia
Przygotowanie:
  1. Składniki na ciasto (mąka, masło, cukier, żółtka) wszystkie razem posiekać nożem, a potem zagnieść ręką i wpakować do lodówki na 30 min.
  2. Po schłodzeniu: wałkować cienko (3 mm) i wycinać kółka (średnica do 6 cm). W połowie kółek wyciąć dziurki (okrągłe, gwiazdki – dowolne).
  3. „Dolne” kółko posmarować mlekiem (używając np. palca), przykleić „górne” kółko z dziurką (praktycznie samo się przyklei). W dziurkę wsadzić dżem albo konfiturę.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku w temp 170°C do uzyskania pięknego złotawego rumianego koloru.
  5. Na koniec można oprószyć cukrem pudrem – ciasteczka wyglądają wtedy jeszcze ładniej.
Kruche ciasteczka swiateczne
 kruche ciasteczka świąteczne
Kruche ciasteczka swiateczne
Przepis dodaję do akcji:

Wigilia 2013

[244/777/

16 komentarze(-y) do Kruche ciasteczka świąteczne

  • Kulinarne Inspiracje  pisze:

    Piękne te ciasteczka :) dziękuję za udział w akcji :)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Dziękuję :)

  • gin  pisze:

    Wyjątkowo urocze :) Zawsze robią wrażenie :)

  • mira  pisze:

    Przepiękne i takie świąteczne:D

  • Rafał  pisze:

    Cudnie wyglądają! :)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Ojej, dziękuje :) ale trafiłam z tymi ciasteczkami! :D

  • amatorka  pisze:

    Wyszło super. Zamiast mleka dalam śmietany.

  • amatorka  pisze:

    Pierwszy raz robiłam. Wystawałem foremka ciasteczka. Wyszło super a zamiast mleka dałam śmietany. Dzięki. :)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Cieszę się, że wyszły :)

  • Człowiek z łyżką  pisze:

    Bardzo lubię kruche ciasteczka z dżemem. Moje zwykle zostawiam, żeby trochę zmiękły – wtedy są najlepsze!

    • Łucja Łucja  pisze:

      Właśnie, moich też kilka zostało i fajnie smakują takie „rozmiękczone”

  • Kasia  pisze:

    Masła miekkiego, czyli nie margaryny kasi tylko np. Delmy? XD

    • Łucja Łucja  pisze:

      Masła miękkiego – prawdziwego masła wyjętego wcześniej z lodówki

  • wiktorkowa  pisze:

    Łucjo wszystkiego dobrego na Święta i nie tylko:) radości z tworzenia nowych przepisów :) pozdrawiam Cię serdecznie

    • Łucja Łucja  pisze:

      Dziękuję ślicznie! I wzajemnie wszystkiego dobrego na te święta :)

  • Kaszuby wypoczynek  pisze:

    Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
    Te trudne i łatwe do spełnienia.
    Niech się spełnią te duże i małe,
    mówione głośno lub nie mówione wcale.
    Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>