Kruche ciasteczka świąteczne – ale nie tylko świąteczne. Wystarczy dziurkowe gwiazdki zastąpić innym kształtem i już będą ciasteczka całoroczne.
Kruche ciasteczka – super klasyczne, piękne w swej prostocie. Chyba nie muszę pisać jak strasznie bardzo ogromnie są pyszne A jak prosto się je robi!
Składniki (wyszła mi 1 większa i 1 mniejsza blacha ciasteczek):
- 250 g maki
- 125 g masła miękkiego
- 100 g cukru
- 3 żółtka
- dżem dowolny lub konfitura – ja użyłam dżemu z czerwonych porzeczek
- 2 łyżki mleka – max 2
- ewentualnie cukier puder – bo ładniej
Potrzebny sprzęt:
- miska lub stolnica do wyrobienia ciasta
- folia aluminiowa
- nóż
- waga – nie ukrywam przydaje się
- blachy – ze dwie
- piekarnik
- łyżeczka
- maleńka miseczka na mleko
- szklanka albo foremka do wycinania okrągłych ciasteczek
- kieliszek lub foremka okrągła. w kształcie gwiazdki czy dowolnym kształcie – do wycinania dziurek
- papier do pieczenia
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto (mąka, masło, cukier, żółtka) wszystkie razem posiekać nożem, a potem zagnieść ręką i wpakować do lodówki na 30 min.
- Po schłodzeniu: wałkować cienko (3 mm) i wycinać kółka (średnica do 6 cm). W połowie kółek wyciąć dziurki (okrągłe, gwiazdki – dowolne).
- „Dolne” kółko posmarować mlekiem (używając np. palca), przykleić „górne” kółko z dziurką (praktycznie samo się przyklei). W dziurkę wsadzić dżem albo konfiturę.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temp 170°C do uzyskania pięknego złotawego rumianego koloru.
- Na koniec można oprószyć cukrem pudrem – ciasteczka wyglądają wtedy jeszcze ładniej.
kruche ciasteczka świąteczne
Przepis dodaję do akcji:
[244/777/
Piękne te ciasteczka dziękuję za udział w akcji
Dziękuję
Wyjątkowo urocze Zawsze robią wrażenie
Przepiękne i takie świąteczne:D
Cudnie wyglądają!
Ojej, dziękuje ale trafiłam z tymi ciasteczkami!
Wyszło super. Zamiast mleka dalam śmietany.
Pierwszy raz robiłam. Wystawałem foremka ciasteczka. Wyszło super a zamiast mleka dałam śmietany. Dzięki.
Cieszę się, że wyszły
Bardzo lubię kruche ciasteczka z dżemem. Moje zwykle zostawiam, żeby trochę zmiękły – wtedy są najlepsze!
Właśnie, moich też kilka zostało i fajnie smakują takie „rozmiękczone”
Masła miekkiego, czyli nie margaryny kasi tylko np. Delmy? XD
Masła miękkiego – prawdziwego masła wyjętego wcześniej z lodówki
Łucjo wszystkiego dobrego na Święta i nie tylko:) radości z tworzenia nowych przepisów pozdrawiam Cię serdecznie
Dziękuję ślicznie! I wzajemnie wszystkiego dobrego na te święta
Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
Te trudne i łatwe do spełnienia.
Niech się spełnią te duże i małe,
mówione głośno lub nie mówione wcale.
Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.