0

Ciemne ciasteczka

ciemne ciasteczka

Mocno kakaowe super ciemne ciasteczka, dobre do herbaty, do kawy, do podgryzania, na święta i nawet na prezent. Piekłam już dwa razy, bo wyjątkowo szybko znikają.

Ciasteczka idealne dla miłośników mocno kakaowych wypieków oraz do testowania nowych foremek do ciastek – wreszcie udało mi się zakupić wycinaczki-śnieżynki. Świetne są (ciasteczka i foremki)!

Składniki (na 2 blachy ciastek):

  • 200 g mąki
  • 30 g kakao
  • 75 g cukru
  • 120 g margaryny
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Potrzebny sprzęt:

  • Miska lub stolnica na wyrobienie ciasta
  • Nóż
  • Waga
  • Wałek
  • Łyżka
  • Woreczek lub folia
  • Blachy
  • Foremki do wycinania ciastek (lub deska i nóż – gdy krojone w plasterki)
  • Papier do pieczenia
  • Piekarnik

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce/na stolnicy, posiekać nożem, zagnieść.
  2. Wyrobione ciasto uformować w kulę (do późniejszego wycinania ciastek foremkami) lub w rulon (do cięcia nożem w plastry) zawinąć w folię lub włożyć do woreczka i wsadzić do lodówki na ok. 30 min.
  3. Schłodzone ciasto wałkować do grubości ok 4-5 mm i wycinać ciasteczka lub po prostu pociąć rulon w plastry. Na blasze wyłożonej papierem można układać ciastka dość blisko, nie rosną specjalnie.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez jakieś 10-15 min. Zjadłam dwa sprawdzając czy już są odpowiednio upieczone.

 

Przepis dodaję do akcji:
Prezenty na Mikołajki IIJesienne słodkości!
[306/777]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>