4

Kruche ciasteczka z kakao

kruche ciasteczka z kakao

Pyszne, pyszne pyszne kruche ciasteczka z kakao. A dokładniej z niteczką kakao :) Prawda, że ładnie wyglądają? Proste do zrobienia.

A skoro dziś jest Dzień Mężczyzny (tak tak, ponoć 10 marca jest takie święto) to taka ciasteczkowo-kulinarna propozycja moja na dziś :) Już kilku mężczyzn jadło i wszyscy mówią, że smaczne! Chyba, że mnie okłamywali, ale jakże by śmieli… :P

Smacznego świętowania!

Składniki (na 3 blachy ciastek):

  • 440 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 240 g margaryny (użyłam Kasi, ale pewnie z masłem zamiast margaryny byłoby jeszcze smaczniej)
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka
  • kilka łyżek kakao

Potrzebny sprzęt:

  • Miska lub stolnica na wyrobienie ciasta
  • Nóż
  • Waga
  • Wałek
  • Łyżka
  • Deska
  • Folia aluminiowa
  • Blachy
  • Papier do pieczenia
  • Piekarnik

Kruche ciasteczka z kakao

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto OPRÓCZ KAKAO umieścić w misce/na stolnicy, posiekać nożem, zagnieść.
  2. Ciasto podzielić na 2 części, każdą uwałkować na placek grubości 3 mm, posypać obficie kakao, „wsmarować” to kakao ręką w ciasto. Taki placek zrolować ciasno, zawinąć w folię i wsadzić do zamrażalnika na jakiś czas (u mnie ok 1 godziny, ale może być krócej).
  3. Schłodzone rulony ciasta kroić w poprzek nożem na plastry grubości 6-7 mm. Układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Można dość bliska, nie rosną specjalnie.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 185°C przez jakieś 15 min, aż ciastka lekko się zrumienią.

Kruche ciasteczka z kakao

 

Kruche ciasteczka z kakao

[285/777]

4 komentarze(-y) do Kruche ciasteczka z kakao

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>