Mocno kakaowe super ciemne ciasteczka, dobre do herbaty, do kawy, do podgryzania, na święta i nawet na prezent. Piekłam już dwa razy, bo wyjątkowo szybko znikają.
Ciasteczka idealne dla miłośników mocno kakaowych wypieków oraz do testowania nowych foremek do ciastek – wreszcie udało mi się zakupić wycinaczki-śnieżynki. Świetne są (ciasteczka i foremki)!
Składniki (na 2 blachy ciastek):
- 200 g mąki
- 30 g kakao
- 75 g cukru
- 120 g margaryny
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
Potrzebny sprzęt:
- Miska lub stolnica na wyrobienie ciasta
- Nóż
- Waga
- Wałek
- Łyżka
- Woreczek lub folia
- Blachy
- Foremki do wycinania ciastek (lub deska i nóż – gdy krojone w plasterki)
- Papier do pieczenia
- Piekarnik
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce/na stolnicy, posiekać nożem, zagnieść.
- Wyrobione ciasto uformować w kulę (do późniejszego wycinania ciastek foremkami) lub w rulon (do cięcia nożem w plastry) zawinąć w folię lub włożyć do woreczka i wsadzić do lodówki na ok. 30 min.
- Schłodzone ciasto wałkować do grubości ok 4-5 mm i wycinać ciasteczka lub po prostu pociąć rulon w plastry. Na blasze wyłożonej papierem można układać ciastka dość blisko, nie rosną specjalnie.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez jakieś 10-15 min. Zjadłam dwa sprawdzając czy już są odpowiednio upieczone.
Bardzo pieknie wygladaja. Zawsze zachwycam sie czekoladowymi ciasteczkami w kawiarni Sowa, ciekawe, czy te sa podobne w smaku. Musze sprobowac
nie znam… ale te ciasteczka zawsze smakują pysznie – sama muszę się pochwalić