2

Sałatka brokułowa z fetą i fasolką

salatka brokulowa z feta i fasolka

Sałatka brokułowa z fetą i fasolką – podobna sałatka już u mnie jest, ale ta jest delikatnie wzbogacona. I jest pyszna! No i prosta.

Przepis super świeży, bo to danie z wczorajszego obiadu, czy jak kto woli – obiadokolacji. Mocno najada!

Zdjęcia pstryknięte 3 sekundy przed podaniem sałatki do jedzenia :)

Składniki (na dwie porządne porcje):

  • 1 brokuł (ok. 500 g)
  • 1 kostka sera feta
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 4 łyżki płatków migdałów
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Potrzebny sprzęt:

  • garnek na ugotowanie brokuła
  • deska
  • nóż
  • ew. otwieracz do puszek
  • praska do czosnku
  • miseczka na sos czosnkowy
  • łyżka
  • mała patelnia + łopatka do mieszania płatków migdałów
  • 2 talerze (u mnie głębokie) i 2 widelce

Przygotowanie:

  1. Ugotować brokuła podzielonego na różyczki – w czasie gotowania możemy naszykować całą resztę.
  2. Fetę pokroić w kostkę.
  3. Fasolkę odsączyć, przepłukać, odsączyć.
  4. Przygotować sos czosnkowy: Majonez wymieszać z jogurtem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i razem z solą i pieprzem (wg uznania ilość) dodać do majonezu i jogurtu. Zamieszać i gotowe.
  5. Na patelni, na małym ogniu, podprażyć na rumiano płatki migdałów. Mieszać!
  6. Układamy sałatkę: na dno różyczki brokuła, potem kostki sera feta, potem fasolka. Polewamy wszystko sosem czosnkowym i na wierzch sypiemy uprażone płatki migdałów.

Sałatka brokułowa z fetą i fasolką

Sałatka brokułowa z fetą i fasolką

Przepis dodaję do akcji:
Zielono mi, idzie wiosna
[257/777]

2 komentarze(-y) do Sałatka brokułowa z fetą i fasolką

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>