Sałatka brokułowa z fetą i fasolką – podobna sałatka już u mnie jest, ale ta jest delikatnie wzbogacona. I jest pyszna! No i prosta.
Przepis super świeży, bo to danie z wczorajszego obiadu, czy jak kto woli – obiadokolacji. Mocno najada!
Zdjęcia pstryknięte 3 sekundy przed podaniem sałatki do jedzenia
Składniki (na dwie porządne porcje):
- 1 brokuł (ok. 500 g)
- 1 kostka sera feta
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 4 łyżki płatków migdałów
- 3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Potrzebny sprzęt:
- garnek na ugotowanie brokuła
- deska
- nóż
- ew. otwieracz do puszek
- praska do czosnku
- miseczka na sos czosnkowy
- łyżka
- mała patelnia + łopatka do mieszania płatków migdałów
- 2 talerze (u mnie głębokie) i 2 widelce
Przygotowanie:
- Ugotować brokuła podzielonego na różyczki – w czasie gotowania możemy naszykować całą resztę.
- Fetę pokroić w kostkę.
- Fasolkę odsączyć, przepłukać, odsączyć.
- Przygotować sos czosnkowy: Majonez wymieszać z jogurtem. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i razem z solą i pieprzem (wg uznania ilość) dodać do majonezu i jogurtu. Zamieszać i gotowe.
- Na patelni, na małym ogniu, podprażyć na rumiano płatki migdałów. Mieszać!
- Układamy sałatkę: na dno różyczki brokuła, potem kostki sera feta, potem fasolka. Polewamy wszystko sosem czosnkowym i na wierzch sypiemy uprażone płatki migdałów.
Pyszna, ładna, szybka:D:D:D
ja brokuł tylko blanszuję taka mała zmiana;P
[…] Zobacz blog […]