Sezon ogórkowy trwa. Moje ogórki już są, dostałam też dwa razy od sąsiadki i jeszcze ciocia mi dała, mimo że krzyczałam że mam. To teraz przetwarzam je na różne sposoby. Kiszone normalnie, kiszone mniej normalnie (starte na tarce i będą się kisić do zupy ogórkowej) i teraz przyszedł czas na ogórki z curry. A dokładniej ogórki w zalewie z curry do słoika. Strasznie mi posmakowały rok temu u kuzyna, to tym razem wyłudziłam przepis i JEST!
Nie wiem skąd ten przepis w oryginale pochodzi, więc jak komuś ukradłam nieświadomie, to przepraszam
Składniki:
- Ogórki zielone – ile chcecie przerobić
- Liście selera – 1 duży na słoik
- Ziarna gorczycy – 0,5-1 łyżeczka na słoik
- Cebula – plaster/krążek na słoik
Składniki na zalewę (na ile Wam ta objętość zalewy wystarczy zależy od wielkości słoika i stopnia jego upakowania):
- 1 litr wody
- 1,5 szklanki octu
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki curry
Potrzebny sprzęt:
- Słoiki z nakrętkami
- Garnek na zalewę
- Garnek/dzbanek/czajnik na ugotowanie wody
- Szklanka
- Łyżka
- Łyżeczka
- Nóż
- Deska
- Łapki do trzymania gorących rzeczy
- Ściereczka lub ręcznik do wycierania słoików na sucho i czysto.
- Duży garnek do pasteryzacji
- Ściereczka płócienna (lub inna) do przykrycia dna garnka do pasteryzacji
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w plastry/krążki.
- Zagotować wodę, wlać do garnka mieszczącego całą zalewę, dodać ocet, cukier, curry. Wymieszać i utopić w tym krążki cebuli.
- Ogórki umyć, pokroić w ćwiartki/słupki – pokroić wzdłuż na 4 części.
- Liście selera przepłukać.
- Na dno każdego słoika włożyć liść selera, plaster wymoczonej cebuli i 0,5-1 łyżeczki ziarenek gorczycy (w zależności od wielkości słoika).
- Następnie wkładać do słoików pokrojone ogórki. Upychać dość ciasno.
- Zalewa już trochę przestygła więc można nią wypełniać słoiki – aż ogórki będą przykryte, max do wysokości gwintu.
- Powycierać gwinty słoików do czysta, nakrętki też i zamykać.
- W dużym garnku zagotować wodę (mało, ze 2 cm na wysokość), na dno położyć ściereczkę i na nią powstawiać słoiki. Pasteryzować (gotować) 2 minuty.
- Po wyjęciu z gara słoiki postawić do góry nogami.
- A na drugi dzień słoiczki opisać.
Ogórki będą gotowe po upływie 2 tygodni.
[…] Zobacz blog […]
Fajny przepis i lepszy od mojego. Jeśli będę robić w tym roku, to pożyczę sobie ten przepis, zgoda?
Pozdrawiam, Szkat
Jasne! Po to jest ten przepis żeby z niego korzystać