3

Ogórki z curry

ogorki z curry

Sezon ogórkowy trwa. Moje ogórki już są, dostałam też dwa razy od sąsiadki i jeszcze ciocia mi dała, mimo że krzyczałam że mam. To teraz przetwarzam je na różne sposoby. Kiszone normalnie, kiszone mniej normalnie (starte na tarce i będą się kisić do zupy ogórkowej) i teraz przyszedł czas na ogórki z curry. A dokładniej ogórki w zalewie z curry do słoika. Strasznie mi posmakowały rok temu u kuzyna, to tym razem wyłudziłam przepis i JEST!

Nie wiem skąd ten przepis w oryginale pochodzi, więc jak komuś ukradłam nieświadomie, to przepraszam :)

Składniki:

  • Ogórki zielone – ile chcecie przerobić
  • Liście selera – 1 duży na słoik
  • Ziarna gorczycy – 0,5-1 łyżeczka na słoik
  • Cebula – plaster/krążek na słoik

Składniki na zalewę (na ile Wam ta objętość zalewy wystarczy zależy od wielkości słoika i stopnia jego upakowania):

  • 1 litr wody
  • 1,5 szklanki octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki curry

Potrzebny sprzęt:

  • Słoiki z nakrętkami
  • Garnek na zalewę
  • Garnek/dzbanek/czajnik na ugotowanie wody
  • Szklanka
  • Łyżka
  • Łyżeczka
  • Nóż
  • Deska
  • Łapki do trzymania gorących rzeczy
  • Ściereczka lub ręcznik do wycierania słoików na sucho i czysto.
  • Duży garnek do pasteryzacji
  • Ściereczka płócienna (lub inna) do przykrycia dna garnka do pasteryzacji

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić w plastry/krążki.
  2. Zagotować wodę, wlać do garnka mieszczącego całą zalewę, dodać ocet, cukier, curry. Wymieszać i utopić w tym krążki cebuli.
  3. Ogórki umyć, pokroić w ćwiartki/słupki – pokroić wzdłuż na 4 części.
  4. Liście selera przepłukać.
    Ogórki z curry
  5. Na dno każdego słoika włożyć liść selera, plaster wymoczonej cebuli i 0,5-1 łyżeczki ziarenek gorczycy (w zależności od wielkości słoika).
    Ogórki z curry
  6. Następnie wkładać do słoików pokrojone ogórki. Upychać dość ciasno.
    Ogórki z curry
  7. Zalewa już trochę przestygła więc można nią wypełniać słoiki – aż ogórki będą przykryte, max do wysokości gwintu.
  8. Powycierać gwinty słoików do czysta, nakrętki też i zamykać.
  9. W dużym garnku zagotować wodę (mało, ze 2 cm na wysokość), na dno położyć ściereczkę i na nią powstawiać słoiki. Pasteryzować (gotować) 2 minuty.
  10. Po wyjęciu z gara słoiki postawić do góry nogami.
    Ogórki z curry
  11. A na drugi dzień słoiczki opisać.
    Ogórki z curry

Ogórki będą gotowe po upływie 2 tygodni.

Przepis dodaję do akcji:
PrzetworyLato w pełni!
[264/777]

3 komentarze(-y) do Ogórki z curry

  • Ogórki z curry | Przepisy na ?  pisze:

    […] Zobacz blog […]

  • Szkatułka Cook  pisze:

    Fajny przepis i lepszy od mojego. Jeśli będę robić w tym roku, to pożyczę sobie ten przepis, zgoda? :)

    Pozdrawiam, Szkat

    • Łucja Łucja  pisze:

      Jasne! Po to jest ten przepis żeby z niego korzystać :D

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>