2

Ogórki z curry i zielem angielskim

ogorki z curry i zielem angielskim

Kolejny sposób na upchanie ogórków do słoika: ogórki z curry i zielem angielskim. Przepis od koleżanki mojej Teściowej, która to koleżanka mając w domu 4 chłopów (mąż + 3 synów) i ogródek – potrafi przetworzyć wszystko.

Kiedyś te ogórki jadłam, ale smaku już nie pamiętam :P więc jak otworzę swoje, to będę mieć niespodziankę.

Składniki:

  • ogórki zielone
  • ziele angielskie
  • cebula
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżeczki curry

Ogórki z curry i zielem angielskim

Potrzebny sprzęt:

  • Garnek na zalewę
  • Nóż
  • Łyżka
  • Łyżeczka
  • Deska
  • Słoiki i nakrętki
  • Ręczniki papierowe lub ściereczka do wycierania gwintów słoików do sucha
  • Garnek do pasteryzacji słoików i ściereczka na dno garnka

Przygotowanie:

  1. Wodę, ocet, cukier, sól – zagotować, na koniec dodać curry. Wystudzić.
  2. Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić na 4 części, w słupki.
  3. Na dno słoika (400-500 ml) dać: krążek cebuli, liść selera, 3 ziela angielskie. Potem pionowo przygotowane ogórki. Na wierzch znowu krążek cebuli i liść selera.
    Ogórki z curry i zielem angielskim
    Ogórki z curry i zielem angielskim
  4. Całość zalać zimną zalewą. Wyczyścić gwinty słoików, zakręcić.
  5. Pasteryzować 4 minuty.

Ogórki z curry i zielem angielskim

Ogórki są gotowe po upływie ok. 2 tygodni.

Przepis dodaję do akcji:
PrzetworyLato w pełni!
[267/777]

2 komentarze(-y) do Ogórki z curry i zielem angielskim

  • wiktorkowa  pisze:

    uwielbiam ogórki z curry:) co roku je robię, choć głównie tylko dla siebie, bo u nas co każdy to lubi inne:) miło znów do Ciebie wrócić:)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Miło że wróciłaś :)

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>