2

Cukinia jak ananas

cukinia jak ananas

Cukinia jak ananas, cukinia a’la ananas – jak zwał tak zwał, ale to jest zaskakująco dobre! Nie jestem pewna czy to w smaku dokładnie ananas, ale dobre :) Zrobiłam na próbę dwa słoiczki, a potem następne 4… itd.

Przepis kradnę z internetu, zmieniam ilości składników na te, które ja miałam. Nie wiem niestety czyja to receptura, bo znalazłam ją w kilku miejscach w dokładnie identycznej postaci, skopiowaną w 100% . Nie wiem kto pierwszy ją zamieścił.

Mam nadzieję, że to nie za późno na cukinię i przetwory z niej.

Składniki:

  • 400 g cukinii (obranej, bez ziarenek)
  • 130 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100 ml wody
  • 1 niecała łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 2 goździki

Potrzebny sprzęt:

  • Garnek z pokrywką
  • Deska
  • Nóż
  • Obieraczka do warzyw
  • Durszlak
  • Łyżeczka

Przygotowanie:

  1. Cukinie umyć, obrać, usunąć nasiona, pokroić w dość grubą kostkę.
    Cukinia jak ananas
  2. Zagotować wodę, wymieszać z kwaskiem. Gdy wystygnie – wrzucić do wody cukinię. Przykryć pokrywką i odstawić na dobę.
  3. Dobę później: cukinię odcedzić. Do zalewy dodać cukry, goździki i zagotować.
  4. Następnie do gotującej się zalewy wrzucić cukinię i od momentu zagotowania się warzywa – gotować 7 min.
  5. Po ugotowaniu nakładać cukinię do słoików, zalać zalewą żeby cukinia się przykryła.
  6. Gwinty słoiczków wytrzeć do sucha i zakręcać.
  7. Pasteryzować (w garnku z dnem wyłożonym płócienną szmatką) przez 10 min.

Cukinia jak ananas

Cukinia jak ananas

Przepis dodaję do akcji:
Lato w pełni!
[268/777]

2 komentarze(-y) do Cukinia jak ananas

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>