Cukinia jak ananas, cukinia a’la ananas – jak zwał tak zwał, ale to jest zaskakująco dobre! Nie jestem pewna czy to w smaku dokładnie ananas, ale dobre Zrobiłam na próbę dwa słoiczki, a potem następne 4… itd.
Przepis kradnę z internetu, zmieniam ilości składników na te, które ja miałam. Nie wiem niestety czyja to receptura, bo znalazłam ją w kilku miejscach w dokładnie identycznej postaci, skopiowaną w 100% . Nie wiem kto pierwszy ją zamieścił.
Mam nadzieję, że to nie za późno na cukinię i przetwory z niej.
Składniki:
- 400 g cukinii (obranej, bez ziarenek)
- 130 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 100 ml wody
- 1 niecała łyżeczka kwasku cytrynowego
- 2 goździki
Potrzebny sprzęt:
- Garnek z pokrywką
- Deska
- Nóż
- Obieraczka do warzyw
- Durszlak
- Łyżeczka
Przygotowanie:
- Cukinie umyć, obrać, usunąć nasiona, pokroić w dość grubą kostkę.
- Zagotować wodę, wymieszać z kwaskiem. Gdy wystygnie – wrzucić do wody cukinię. Przykryć pokrywką i odstawić na dobę.
- Dobę później: cukinię odcedzić. Do zalewy dodać cukry, goździki i zagotować.
- Następnie do gotującej się zalewy wrzucić cukinię i od momentu zagotowania się warzywa – gotować 7 min.
- Po ugotowaniu nakładać cukinię do słoików, zalać zalewą żeby cukinia się przykryła.
- Gwinty słoiczków wytrzeć do sucha i zakręcać.
- Pasteryzować (w garnku z dnem wyłożonym płócienną szmatką) przez 10 min.
[…] Zobacz blog […]
też robiłam nam bardzo smakowała