Kruche ciasteczka z witrażem – ależ one są ładne!! i zagadkowe – bo na początku każdy się zastanawia z czego wykonane jest „szkiełko”
Kusiły mnie już w grudniu. Myślałam, że zrobię je w świątecznym wydaniu, ale ostatecznie powstawały inne ciasteczka…
… i tak nastał styczeń, i pojawiły się ciasteczka! Uważam iż są idealnym prezentem na Dzień Babci lub Dzień Dziadka. Także wszystkie wnuki zapraszam do kuchni, do pieczenia, a potem z ciasteczkami na wizytę do babć i dziadków
Składniki (na ok. 2 blachy) // przepraszam za głupie ilości, ale z takich korzystałam…
- 168 g mąki
- 83 g masła
- 66 g cukru
- 1 cukier wanilinowy lub 2 łyżki waniliowego
- 2 mniejsze żółtka
- cukierki landrynki – kolory dowolne. Sztuk tyle co wyjdzie Wam ciasteczek
Potrzebny sprzęt:
- miska lub stolnica do wyrobienia ciasta
- folia aluminiowa lub woreczek
- nóż
- waga
- blachy – ze dwie
- piekarnik
- szklanka albo foremka do wycinania okrągłych ciasteczek
- foremka serduszko lub inny kwiatek – do wycinania dziurek
- papier do pieczenia
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto (mąka, masło, cukry, żółtka) wszystkie razem posiekać drobno nożem, a potem zagnieść ręką i wpakować do lodówki na 30 min.
- Po schłodzeniu: wałkować na grubość 4-5 mm i wycinać kółka. Następnie w kółkach wyciąć dziurki serduszka, kwiatki – dowolne).
- Ciasteczka z dziurką układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Uwaga: na papierze nie może być żadnych okruszków, musi być super czysty, bo potem się witrażyk zabrudzi.
- W każdej dziurce umieścić cukierek landrynkę.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temp 170°C do uzyskania pięknego złotawego rumianego koloru. Cukierek zdąży się w tym czasie rozpuścić.
- Z blachy ciasteczka z witrażem ściągać po całkowitym wystudzeniu! Inaczej całe „szkiełko” się rozleje.
[278/777]
Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!