0

Mini torciki bezowe z granatem

mini torcki bezowe z granatem

Dobra beza nie jest zła. Tym bardziej w wersji mini torcików. Z wybuchowym owocem. Mini torciki bezowe z granatem polane (albo i nie) czekoladą to idealny poczęstunek lub prezent na jutrzejszy Dzień Babci i pojutrzejszy Dzień Dziadka.

Dość proste do zrobienia, ładnie się prezentują, a smakują jeszcze lepiej :)

Wszystkiego najlepszego wszystkim Babciom i Dziadkom życzę!

Składniki (na 8 „spodów” czyli 4 torciki):

  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ok. 300 ml śmietanki 30%
  • granat
  • ew. kilka kostek czekolady do rozpuszczenia

Potrzebny sprzęt:

  • Miska na pianę (potem na śmietanę)
  • Mikser
  • Duża blacha
  • Silikonowa łopatka lub łyżka do wygarnięcia piany (potem śmietany)
  • Papier do pieczenia
  • Piekarnik
  • Nóż

Przygotowanie:

  1. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier – stale miksując. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny – miksując już delikatnie na niskich obrotach.
  2. Na blasze wyłożonej papierem formować małe kółka, średnica 7-9 cm, wysokie na ok 1,5-2 cm.
  3. Piec w dwóch etapach:
    • 15 min w 150°C
    • 50 min  w 120°C
  4. Bezowe spody studzić w uchylonym piekarniku.
  5. Tuż przed podaniem: z granatu wyłuskać kulki; ubić śmietanę na sztywno i połowę jej ilości rozłożyć na połowie spodów, posypać granatem, przykryć drugą bezą i znowu śmietana i znowu grant. Można polać roztopioną ZIMNĄ czekoladą. Jeść najlepiej od razu.

 

[311/777]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>