Miała być sałatka z brokułem, a wyszła sałatka z selerem naciowym i jajkami, bo zapomniałam kupić brokuła, a przypadkiem kupiłam seler.
Jednak brokuł to nic straconego, kupię innym razem, a tymczasem można się cieszyć całkiem przyjemnym smakiem sałatki z przypadku
Sałatka ta dobra jest jako dodatek do dania głównego, jak i jako lunch do pracy.
Składniki:
- 4 łodygi selera naciowego
- 3 jajka
- 8-10 pomidorów koktajlowych
- 1/3-1/2 puszki kukurydzy
- 1/4 czerwonej papryki
- 2-3 łyżki majonezu (ew. jogurt naturalny gęsty)
- sól i pieprz
Potrzebny sprzęt:
- Garnek na ugotowanie jajek
- Deska
- Nóż
- Łyżka
- Miska
- Ew. otwieracz do puszek
Przygotowanie:
- Jajka ugotować na twardo, odstawić do wystudzenia.
- Łodygi selera umyć, odkroić końce (bo one zawsze jakieś twardsze albo podsuszone), oderwać włókna z długości – jeśli są. Następnie pokroić w poprzek w małe kawałeczki, do 0,5 cm grubości.
- Pomidorki opłukać, przekroić każdy na pół.
- Paprykę umyć, wybrać gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. 1/4 papryki.
- Wszystkie składniki: seler, pomidorki, paprykę, kukurydzę oraz niezbyt drobno pokrojone jajka umieścić w misce, dodać majonez, sól oraz pieprz do smaku. Wymieszać.
Przepis dodaję do akcji:
[280/777]
Wygląda smakowicie, spróbuję !