Mniam! Pyszne kakaowe kruche ciasto z masą grysikową i truskawkami. Pycha!
Masa grysikowa na podstawie tego przepisu. Reszta podobna (bo ciasto kruche), ale jak zwykle pozmieniałam po swojemu. Z reguły mało co robię zgodnie z instrukcją
Przepis piszę i jem ciasto, jest takie fajne, że muszę sklecić tekst póki pamiętam co i jak.
Składniki na spód (na tortownicę 24 cm):
- 360 g mąki
- 1 budyń czekoladowy (proszek)
- 3 łyżki kakao
- 0,5 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 180-190 g masła
- szczypta soli
- kilka łyżek mleka
Składniki na masę:
- 3 białka
- szczypta soli
- 1 niepełna szklanka cukru
- 5 łyżek śmietany 18%
- 75 g kaszy manny
- niecały budyń waniliowy (proszek)
- truskawki – ile położycie i zmieścicie to będzie
Potrzebny sprzęt:
- Miska lub stolnica do wyrobienia ciasta
- Miska na ubicie piany
- Mała miseczka
- Szklanka
- Łyżka
- Deska
- Nóż
- Szpatułka
- Tarka o dużych oczkach
- Mikser
- Tortownica 24 cm
- Piekarnik
- Woreczek
- Papier do pieczenia
Przygotowanie:
- Prawie wszystkie składniki na ciasto (mąka, proszek budyniowy, cukier, żółtka, masło, sól) umieścić w misce, posiekać nożem i wyrobić ręką. W razie potrzeby dolać kilka łyżek mleka.
- 2/3 ciasta zużyć na wyklejenie spodu tortownicy (dno wyłożyłam papierem do pieczenia). Zrobiłam bardzo niskie brzegi (0,5 cm). Spód ponakłuwać widelcem. Formę z ciastem wstawić do lodówki, a pozostałą 1/3 ciasta w woreczku wsadzić do zamrażalnika.
- Piekarnik nagrzać do 180°C. Podpiec spód, tak 10-15 min. Wyjąć, nieco przestudzić.
- Truskawki umyć, oderwać szypułki, przekroić na pół.
- Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. następnie dodawać stopniowo cukier i miksować.
- Dodać do piany śmietanę (wyjętą wcześniej z lodówki, żeby nie była bardzo zimna), wmieszać łyżką (NIE mikserem).
- Kaszę mannę wymieszać z proszkiem budyniu waniliowego i stopniowo dodawać do piany, mieszać delikatnie łyżką lub szpatułką. Całość wylać na kruchy spód (jeszcze ciepły trochę może być).
- Na wierzch poukładać pokrojone truskawki (krojeniem do góry). Na samą górę zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta.
- Piec ok. 50 min w temp. 180-185°C.
[295/777]
Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!