0

Kruche ciasto z masą grysikową i truskawkami

kruche ciasto z masa grysikowa i truskawkami

Mniam! Pyszne kakaowe kruche ciasto z masą grysikową i truskawkami. Pycha!

Masa grysikowa na podstawie tego przepisu. Reszta podobna (bo ciasto kruche), ale jak zwykle pozmieniałam po swojemu. Z reguły mało co robię zgodnie z instrukcją ;)

Przepis piszę i jem ciasto, jest takie fajne, że muszę sklecić tekst póki pamiętam co i jak.

Składniki na spód (na tortownicę 24 cm):

  • 360 g mąki
  • 1 budyń czekoladowy (proszek)
  • 3 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 180-190 g masła
  • szczypta soli
  • kilka łyżek mleka

Składniki na masę:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 75 g kaszy manny
  • niecały budyń waniliowy (proszek)
  • truskawki – ile położycie i zmieścicie to będzie

Potrzebny sprzęt:

  • Miska lub stolnica do wyrobienia ciasta
  • Miska na ubicie piany
  • Mała miseczka
  • Szklanka
  • Łyżka
  • Deska
  • Nóż
  • Szpatułka
  • Tarka o dużych oczkach
  • Mikser
  • Tortownica 24 cm
  • Piekarnik
  • Woreczek
  • Papier do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Prawie wszystkie składniki na ciasto (mąka, proszek budyniowy, cukier, żółtka, masło, sól) umieścić w misce, posiekać nożem i wyrobić ręką. W razie potrzeby dolać kilka łyżek mleka.
  2. 2/3 ciasta zużyć na wyklejenie spodu tortownicy (dno wyłożyłam papierem do pieczenia). Zrobiłam bardzo niskie brzegi (0,5 cm). Spód ponakłuwać widelcem. Formę z ciastem wstawić do lodówki, a pozostałą 1/3 ciasta w woreczku wsadzić do zamrażalnika.
  3. Piekarnik nagrzać do 180°C. Podpiec spód, tak 10-15 min. Wyjąć, nieco przestudzić.
  4. Truskawki umyć, oderwać szypułki, przekroić na pół.
  5. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. następnie dodawać stopniowo cukier i miksować.
  6. Dodać do piany śmietanę (wyjętą wcześniej z lodówki, żeby nie była bardzo zimna), wmieszać łyżką (NIE  mikserem).
  7. Kaszę mannę wymieszać z proszkiem budyniu waniliowego i stopniowo dodawać do piany, mieszać delikatnie łyżką lub szpatułką. Całość wylać na kruchy spód (jeszcze ciepły trochę może być).
  8. Na wierzch poukładać pokrojone truskawki (krojeniem do góry). Na samą górę zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta.
  9. Piec ok. 50 min w temp. 180-185°C.

kruche ciasto z masa grysikowa i truskawkami

 

kruche ciasto z masa grysikowa i truskawkami

kruche ciasto z masa grysikowa i truskawkami

[295/777]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>