Lemoniada ogórkowa z miętą i cytryną na O R Z E Ź W I E N I E!!!
Bo dziś taka pogodowa masakra, że nie ma jak żyć. 35,5 stopni w cieniu! Więc kto ma chociaż 1 ogórka zielonego to może przyrządzić sobie ponad litr chłodnego napoju. Potrzebujecie też duuuużo kostek lodu.
Zastanawia mnie nieco nazewnictwo, bo „lemoniada” to powinna być z cytryn, a nie z ogórków… Ale to wtedy co? „ogórczada”? „napój ogórkowy”? „oranżada ogórkowa”? „ogórkówka”? Zostawiam „lemoniadę” – w końcu wiecie o co chodzi
Składniki:
- 1 mały ogórek zielony gruntowy
- 4-5 szklanek wody
- kilka łyżeczek cukru (używałam biały i brązowy)
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka listków mięty
- kostki lodu
Potrzebny sprzęt:
- Nożyk
- Obieraczka do warzyw
- Naczynie do miksowania
- Blender
- Łyżka
- Łyżeczka
- Szklanki
Przygotowanie:
- Ogórka umyć, obrać, pokroić na kilka części. Zblendować. Można od razu zmiksować kilka listków mięty.
- Pół szklanki wody podgrzać żeby łatwiej rozpuścić cukier. Zacznijcie od 3-4 łyżeczek.
- Słodzoną wodę i pozostałą ilość już zimnej wody wlejcie do ogórka, dodajcie sok z cytryny, wymieszajcie. Dorzućcie jeszcze mięty.
- Jak mało słodko to dodajcie więcej cukru.
- Schłodzić i pić.
[296/777]
Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!