Zapiekana owsianka – na śniadanie lub na kolację. Pomysł zabrany od Petite foodie, bo baaardzo mi się taki sposób na płatki owsiane spodobał Mam nadzieję, że nie ma mi tego za złe.
Zapiekankę tą każdy może do siebie dopasować, dodając ulubione (lub takie, które akurat są pod ręką) smakołyki, typu: bakalie, owoce, czekolady. Ja wybrałam orzechy laskowe oraz czekoladę i było bardzo smacznie.
Miły taki początek dnia
Składniki (na 2 porcje):
- 60 g płatków owsianych górskich (niebłyskawicznych)
- 70 ml mleka lub wody (na objętość tj. 2 razy mniej niż płatków owsianych)
- 1 łyżka miodu
- 1 jajko
- 5 łyżeczek jogurtu naturalnego gęstego
- dodatki dowolne, np. garść orzechów laskowych + 4 kostki czekolady gorzkiej + 2 kostki czekolady mlecznej
Potrzebny sprzęt:
- Miska na wymieszanie składników
- Waga (dość przydatna)
- Łyżeczka
- Łyżka
- 2 naczynia do zapiekania w piekarniku
- Blender lub inny sprzęt do rozdrabniania dodatków
- Piekarnik
Przygotowanie:
- Płatki owsiane zalać mlekiem (lub wodą), zamieszać i odstawić na 5 min.
- Następnie dodać jajko, miód, jogurt oraz rozdrobnione (np. w blenderze) dodatki. Wymieszać całość i rozłożyć do 2 naczynek nadających się do pieczenia w piekarniku.
- Piec 30 min w temp 180-185°C.
- Jeść! I popijać dobrą kawką
[308/777]
Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!