0

Babeczki z kremem lawendowym

babeczki z kremem lawendowym

Babeczki z kremem lawendowym, czyli oryginalne i jedyne w swoim rodzaju babeczki na przypadający na dziś Dzień Ojca.

Moje lawendowe krzaki w tym roku szaleją, więc duże ilości lawendy mogę zużywać na milion sposobów. Rok temu na jesień piekłam maślane ciasteczka z lawendą, a teraz eksperymentuję dalej. I obiecuję, że to nie koniec lawendy w kuchni!

Wszystkim Tatom w dniu ich święta życzę wszystkiego najlepszego! Na pozostałe dni roku też :)

Składniki na spody (wyszło mi ponad 30 babeczek):

  • 440 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 240 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki mleka

Składniki na krem:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 łyżki cukru waniliowego lub wanilinowego
  • 3 łyżki cukru (gdy budyń bez cukru)
  • 10 kwiatków lawendy (całych łodyg) – używałam świeżych, prosto z krzaka
  • 80 g masła

Potrzebny sprzęt na spody:

  • Miska lub stolnica na wyrobienie ciasta
  • Nóż
  • Waga
  • Wałek
  • Łyżka
  • 2 duże blachy
  • Woreczek
  • Szklanka
  • Foremki na babeczki – ja używałam silikonowych na muffiny
  • Widelec
  • Piekarnik

Potrzebny sprzęt na krem:

  • 2 miski
  • Garnek na budyń + drewniane mieszadełko
  • Szklanka
  • Łyżeczka
  • Mikser

 Przygotowanie spodów:

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce/na stolnicy, posiekać nożem, zagnieść. Wsadzić do woreczka, a następnie do lodówki do schłodzenia, na ok. 1 godz.
  2. Schłodzone ciasto wałkować na grubość 3-4 mm, wycinać szklanką kółka i wykładać nimi foremki. W dnach ponakłuwać dziurki widelcem.
  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 185°C ok. 25 min, aż spody nabiorą rumianego koloru. Odstawić do wystygnięcia.

Przygotowanie kremu:

  1. Masło wyjąc z lodówki  żeby zmiękło.
  2. Ugotować budyń, ale w 3 szklankach mleka obydwa. 2,5 szklanki mleka zagotować z cukrami oraz z zanurzoną lawendą – 8 kwiatów (z gałązką – łatwiej się potem wyciągnie). W 0,5 szklanki mleka rozmieszać proszek budyniowy.
    Babeczki z kremem lawendowym
  3. Po ugotowaniu budyń często mieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia.
  4. Zimny budyń przekładać po 1-2 łyżki do miski i miksować na gładką masę (po przestygnięciu robią mu się grudki).
  5. W drugiej misce miksować masło na jasny krem, a potem dodawać po niego przygotowany w pkt. 4 budyń – po łyżce!
  6. Gotowy krem nakładać łyżeczką do babeczek. Można udekorować cząstkami kwiatków lawendy z pozostałych dwóch gałązek.

Babeczki z kremem lawendowym

 

Babeczki z kremem lawendowym

 

Przepis dodaję do akcji:

 
Przysmaki dla taty 5
[292/777]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>