Babeczki z kremem lawendowym, czyli oryginalne i jedyne w swoim rodzaju babeczki na przypadający na dziś Dzień Ojca.
Moje lawendowe krzaki w tym roku szaleją, więc duże ilości lawendy mogę zużywać na milion sposobów. Rok temu na jesień piekłam maślane ciasteczka z lawendą, a teraz eksperymentuję dalej. I obiecuję, że to nie koniec lawendy w kuchni!
Wszystkim Tatom w dniu ich święta życzę wszystkiego najlepszego! Na pozostałe dni roku też
Składniki na spody (wyszło mi ponad 30 babeczek):
- 440 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 240 g margaryny
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki mleka
Składniki na krem:
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe
- 2 łyżki cukru waniliowego lub wanilinowego
- 3 łyżki cukru (gdy budyń bez cukru)
- 10 kwiatków lawendy (całych łodyg) – używałam świeżych, prosto z krzaka
- 80 g masła
Potrzebny sprzęt na spody:
- Miska lub stolnica na wyrobienie ciasta
- Nóż
- Waga
- Wałek
- Łyżka
- 2 duże blachy
- Woreczek
- Szklanka
- Foremki na babeczki – ja używałam silikonowych na muffiny
- Widelec
- Piekarnik
Potrzebny sprzęt na krem:
- 2 miski
- Garnek na budyń + drewniane mieszadełko
- Szklanka
- Łyżeczka
- Mikser
Przygotowanie spodów:
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce/na stolnicy, posiekać nożem, zagnieść. Wsadzić do woreczka, a następnie do lodówki do schłodzenia, na ok. 1 godz.
- Schłodzone ciasto wałkować na grubość 3-4 mm, wycinać szklanką kółka i wykładać nimi foremki. W dnach ponakłuwać dziurki widelcem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 185°C ok. 25 min, aż spody nabiorą rumianego koloru. Odstawić do wystygnięcia.
Przygotowanie kremu:
- Masło wyjąc z lodówki żeby zmiękło.
- Ugotować budyń, ale w 3 szklankach mleka obydwa. 2,5 szklanki mleka zagotować z cukrami oraz z zanurzoną lawendą – 8 kwiatów (z gałązką – łatwiej się potem wyciągnie). W 0,5 szklanki mleka rozmieszać proszek budyniowy.
- Po ugotowaniu budyń często mieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Zimny budyń przekładać po 1-2 łyżki do miski i miksować na gładką masę (po przestygnięciu robią mu się grudki).
- W drugiej misce miksować masło na jasny krem, a potem dodawać po niego przygotowany w pkt. 4 budyń – po łyżce!
- Gotowy krem nakładać łyżeczką do babeczek. Można udekorować cząstkami kwiatków lawendy z pozostałych dwóch gałązek.
Przepis dodaję do akcji:
Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!