7

Babka dwukolorowa

babka dwukolorowa

W ciągu dnia do głowy przychodzą, takiemu człowiekowi jak ja, różne mniej i bardziej sensowne pomysły… Co ciekawe po raz kolejny do głowy przyszło mi ciasto, a dokładniej babka w ciapki i maziaje, czyli babka dwukolorowa.

Także po zajęciach, spacerze i drobnych zakupach (przede wszystkim margaryna) i herbatce z Madzią, pomknęłam do kuchni, aby wprowadzić pomysł w życie.

I tak Rafał – znowu babka! Bo poprzednia była już dwa tygodnie temu :)

Przepis przydatny na Wielkanoc! Dlatego zdjęcia w odsłonie świątecznej.

Składniki:

  • 1 kostka margaryny (tj. 250 g)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

Potrzebny sprzęt:

  • rondelek
  • garnek lub miska do miksowania
  • mikser (i łopatki oczywiście)
  • szklanka
  • łyżka
  • łyżeczka
  • blacha lub forma silikonowa
  • piekarnik

Babka dwukolorowa

Przygotowanie:

  1. Margarynę rozpuścić w rondelku, ale żeby się nie zagotowała. Odczekać ok. 25 min, żeby przestygła (najlepiej rondelek z margaryną wstawić do większego rondla z zimną wodą).
  2. Po tych ok. 25 min włączyć piekarnik na 180°C.
  3. Cukier, cukier wanilinowy, jajka oraz sól umieścić w garnku/misce i wymiksować na gładziutką (jasną! BEZ kakao)  masę.
  4. Następnie dodawać stopniowo dodawać, miksując, kolejne składniki: mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, a na koniec ZIMNĄ płynną margarynę.
  5. Blachę podłużną obsmarować margaryną i oprószyć mąką (lub wyłożyć papierem do pieczenia) i na tak przygotowaną wlać ok. 2/3 ciasta.
  6. Do pozostałej 1/3 ciasta wsypać kakao i wymiksować. Wylać na blachę i delikatnie „zamieszać” dwa kolory ciasta, żeby po upieczeniu wyszły „maziaje” :
  7. Piec ok. 45-60 min w temp. 180°C, do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu i wystygnięciu można posypać cukrem pudrem

Babka dwukolorowa

Babka dwukolorowa

W wersji dziecięcej:

Babka dwukolorowa

Babka dwukolorowa

I w wersji, która powstała jak pierwszy raz piekłam tą babkę:

Babka dwukolorowa

[98/777]

7 komentarze(-y) do Babka dwukolorowa

  • Madzia  pisze:

    OOO…widzę ze mój instruktarz mistrzowsko wykonany…brawo:)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Dzięki! Szczęście początkującego :) Pomysł miałam, ale przepisu nie :P

  • mira  pisze:

    Mmm… ślicznie i z pewnością smacznie,
    wiem już co będę piec jak mi na wypieki przyjdzie ochota :)

  • Rafał  pisze:

    O, ale jakiś nowy przekrój poprzeczny :D

  • fegley  pisze:

    czesc podoba mi sie twoja stronka szkoda ze mam malo czasu i ciagle musze w pracy siedziec zycze powodzenia

    • Łucja Łucja  pisze:

      Cieszę się bardzo i zapraszam w wolnej chwili :)

  • Henryk  pisze:

    Można inaczej. Zamiast topić margarynę wlać oliwę.
    Rezygnując z margaryny lub oliwy na rzecz masła masz babkę bardziej „piaskową”.
    Do ciasta z kakao daj aromat migdałowy, a radość twoja będzie wielka! :-)

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>