2

Babka kakaowa z wiśniami

babka-kakowa-z-wisniami

Najdłuższa przerwa między przepisami EVER!!! Ale za to ciasto dobre, a raczej babka. Babka kakaowa z wiśniami, tzn z konfiturą wiśniową, bo pod koniec września (kiedy przepis się „upiekł”) wiśni raczej świeżych nie ma.

Pogoda brzydka, brzydka, szaro, brzydko, buro, wieje, to trzeba się ratować czymś słodkim. Ponoć nawet w cukierniach braki – bo wszystko szybko znika z półek ;)

Jeśli macie pod ręką (albo w spiżarni) słoiczek konfitur wiśniowych (kupnych lub własnych) to polecam te babkę – prosta do zrobienia, a bardzo smaczna. Kiedyś podmienię wiśnie na maliny (jak moje krzaczki malinowe podrosną i jednorazowo będzie można zebrać więcej niż 5 sztuk malin) i zapewne też będzie pysznie.

Składniki (na długą wąską blachę, NIE na krótką keksówkę):

  • 300 g mąki
  • 50 g kakao
  • 160 g masła
  • 160 g cukru (ale można dosypać więcej)
  • 5 jajek
  • mleko lub sok z wiśni (czyli to co odciekło z konfitury)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • słoiczek konfitury wiśniowej (taki jak po dżemie)
  • 2 łyżki wiśniówki (nie wiem co ona tam daje, ale tak było w przepisie wyjściowym, który i tak mocno zmieniłam, bo dużo rzeczy mi w nim nie pasowało)

Potrzebny sprzęt:

  • waga
  • sitko do odcedzenia konfitur
  • miska
  • mikser
  • rondelek do stopienia masła
  • blacha długa wąska
  • papier do pieczenia (lub masło/margaryna do wysmarowania formy + mąka)
  • łyżka
  • łyżeczka
  • piekarnik

Przygotowanie:

  1. Rozpuścić masło i odstawić do przestygnięcia.
  2. Konfitury odcedzić na sitku – jeśli płynne. Sok zachować.
  3. Całe jajka ubić z cukrem.
  4. Następnie dodać wiśniówkę oraz powoli wlewać masło stale miksując.
  5. I teraz będzie się robić gęsto: dodawać mąkę, kakao i proszek – miksować, a gdy mikser będzie miał już za ciężko dolać troszkę soku który wyciekł z wiśni lub gdy nie ma soku – mleka.
  6. Na koniec dodać wiśnie. Wymieszać łyżką/łopatką.
  7. Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok 50 min. Sprawdzić przed wyjęciem czy patyczek suchy – jak nie, to jeszcze piec dalej.

Babka kakaowa z wisniami

Babka kakaowa z wisniami

 

Babka kakaowa z wisniami

Przepis dodaję do akcji:

Andrzejkowa uczta

[321/777]

2 komentarze(-y) do Babka kakaowa z wiśniami

  • mira  pisze:

    Brawo i pysznie:D:D:D

    • Łucja Łucja  pisze:

      Dzięki :)

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>