2

Bułeczki z mąki gryczanej

buleczki z maki gryczanej

Bułeczki z mąki gryczanej – idealne na śniadanie, idealne na drugie śniadanie, idealne na obiad (jako dodatek do jakiejś pożywnej sałatki), idealne na kolację i na każdy inny posiłek :)

Najlepsze jeszcze gorące tuż po wyjęciu z pieca. Pycha!

A zapachu pieczonego w domu pieczywa nic nie pobije. Polecam :)

Składniki (na 8-11 bułeczek):

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 30 g drożdży
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ziarna, np. garść pestek dyni i garść słonecznika
  • jajko + słonecznik na wierzch bułeczek

Potrzebny sprzęt:

  • miska
  • ew. stolnica
  • kubeczek na zaczyn
  • łyżka
  • łyżeczka
  • np. szklanka na roztrzepanie jajka
  • pędzelek do smarowania bułeczek jajkiem
  • blacha duża
  • papier do pieczenia
  • piekarnik

Przygotowanie:

  1. Drożdże pokruszyć do kubeczka, dodać łyżeczkę cukru i wymieszać. Dodać łyżkę wody oraz łyżeczkę mąki, wymieszać i ostawić w ciepłe miejsce na 5 min. Zaczyn powinien urosnąć (u mnie grzało się na kaloryferze).
  2. Szklankę wody zagrzać.
  3. W misce lub na stolnicy: usypać kopczyk z mąk, zrobić w kopcu dołek i dodać olej, sól. Wlać podrośnięty zaczyn, delikatnie wmieszać, a następnie dolewając stopniowo ciepłej wody zagnieść ciasto. Dodać też ziarna słonecznika i dyni. Gnieść i gnieść, aż będzie odchodzić od ręki.
  4. Zarobione ciasto przykryć ściereczką i w misce odstawić w ciepłe miejsce (np. pod kołdrę). Niech rośnie ok. 60-70 min.
  5. Gdy ciasto wyrośnie – uformować z niego bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić odstępy! Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami słonecznika. Odstawić do wyrośnięcia na 15-20 min (np. na podłogę z ogrzewaniem podłogowym).
  6. Wyrośnięte bułeczki piec w nagrzanym piekarniku do 190°C aż będą piękne rumiane. Czyli ok. 20 min. UwAgA! zapach będzie powalający!
  7. I oczywiście najlepiej smakują jeszcze gorące. U mnie były z sałatką grecką.

Bułeczki z mąki z gryczanej

[255/777]

2 komentarze(-y) do Bułeczki z mąki gryczanej

  • Okurrrka  pisze:

    Witam!
    Korzystałam z tego przepisu na dzisiejsze śniadanie, jednak gdy zrobiłam rozczyn po swojemu, musiałam dalej zmodyfikować przepis. Bułki wyszły smaczne, na ciepło pycha!! I zapach w całym domu:) Polecam także mój blog http://okurrrka.blogspot.com/

    • Łucja Łucja  pisze:

      Modyfikowane pod własne potrzeby jest najlepsze :) zawsze wychodzi i smakuje:)

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>