6

Chleb mostownicy

chleb

Przepis od znajomych z roku, ale zmodyfikowany już od pierwszego pieczenia :)

Chleb mostownicy. Jest pyszny! We Wrocławiu ciężko jest trafić na dobry chleb, więc taki własnoręcznie zrobiony to niebo w buzi.

Reakcje wszystkich zjadaczy tego chleba są super entuzjastyczne: mój Narzeczony prawie płacze jak mu się skończy i jęczy, że musi znowu jeść trociny ze sklepu, a Robert kazał Madzi się go nauczyć piec, natomiast moja współlokatorka kupiła drugą blachę i teraz robię 2 chleby za jednym zamachem :)

Składniki (blacha podłużna jak na struclę):

  • 0,5 kg mąki (albo sama królowa mąk tortowych – zawsze używam tej mąki pszennej – lub 200 g królowej i 300 g mąki żytniej)
  • 50 g drożdży (tj. pół kostki)
  • 250 ml płynu (szklanka): gorąca woda i zimne mleko w stosunku 2:1
  • 0,5 łyżki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • Masło do wysmarowania formy oraz mąka do jej wysypania
  • Można: słonecznik, dynie czy tam na co macie fantazję i chęć

Potrzebny sprzęt:

  • Miska
  • Łyżka
  • Nóż
  • Szklanka
  • Blacha

chleb mostownicy

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypać mąkę i zrobić w niej wgłębienie, w którym należy umieścić pokruszone drożdże.
  2. Zalać drożdże odrobiną mleczno – wodnej mieszaniny.
  3. Dodać sól i cukier.
  4. Wyrabiać dolewając stopniowo mleko+wodę.
  5. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody z mlekiem.
  6. Wyrobione ciasto uzupełnić o dodatki (ja słonecznik dodaję) – tzn przegnieść je dodatkowe 5 razy.
  7. Ciasto (przykryte ściereczkę, żeby nie wysychało) odstawić w misce w ciepłe miejsce na ok. 30-35 min.
  8. Wyrośnięte ciasto przełożyć i rozciągnąć na blasze wysmarowanej masłem i posypanej.
  9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 50°C na 10 min, żeby podrosło.
  10. Następnie podkręcić temperaturę do ok. 180°C i piec ok. 35-50 min – zależy od pieca i koloru skórki jaki chcecie osiągnąć.

Uwaga:

Przed wstawieniem do piekarnika można posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem – będzie się błyszczeć skórka.

Chleb mostownicy

[44/777]

6 komentarze(-y) do Chleb mostownicy

  • 777 przepisów mostownicy Łucji  pisze:

    […] duffinki czy to tam chcecie będą pasowały. Ja użyłam kromki chleba  mojego wyrobu (przepis tu), żeby czymś zjeść […]

  • Madzia  pisze:

    A żebyś Lucy wiedziała ze mój narzeczony non stop przypomina mi o Twoim chlebie który to miał okazje skosztować:)
    Pychości…
    aaa i ja już niebawem kupie 3 blachę i wpadnę do was dziewczyny:):)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Nie ma problemu :) wpadaj z trzecią blachą, w piekarniku się zmieści :D

  • 777 przepisów mostownicy Łucji  pisze:

    […] duffinki czy to tam chcecie będą pasowały. Ja użyłam kromki chleba  mojego wyrobu (przepis tu ), żeby czymś zjeść […]

  • […] duffinki czy co tam chcecie będą pasowały. Ja użyłam kromki chleba  mojego wyrobu (przepis tu ), żeby czymś zjeść […]

  • Chleb orkiszowy | 777 przepisów mostownicy Łucji  pisze:

    […] Chlebek bez zakwasu, robi się szybko. Smaczny, bo swój. Kiedyś, kiedyś zrobiłam pszenny. […]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>