4

Ciasteczka cytrynowe z ricottą

Ciasteczka cytrynowe z ricotta

Zobaczyłam te ciasteczka cytrynowe na jednym z blogów kulinarnych (tutaj – przepis wykorzystałam niemal w 100%, mam nadzieję, że nie zostanę posądzona o kradzież) i mnie oczarowały. Najpierw planowałam upiec je na premierę nowego sezonu „Gry o tron”, potem zmieniłam zdanie i stanęłam przed dylematem: czy piec muffinki (jakiś nowy smak), czy te ciasteczka na urodziny wujka na najbliższą sobotę. Jednak w środę z potrzeby serca nagłej stwierdziłam, że muszę je upiec od razu. Nakupiłam dużo cytryn (bo nie pamiętałam ile jest w przepisie) i po powrocie do domu zabrałam się do roboty. A roboty nie ma dużo.

Ciasteczka zabrałam na kręgielnie, żeby było nam smaczniej grać. Mam nadzieję, że było :)

Ciasteczka tuż po upieczeniu były całe mięciutkie, po przestygnięciu – w środku miękkie i puchate, a na zewnątrz chrupiące.

Składniki (wyszło mi sporo ciasteczek – bo 1 łyżeczka ciasta, to u mnie 1 ciasteczko)

  • 60 g bardzo miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 210 g ricotty
  • sok i skórka z całej cytryny
  • 230 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • cukier puder

Potrzebny sprzęt:

  • 2 miski
  • tarka o drobnych oczkach
  • mikser
  • 2 blachy – piekłam po jednej na zmianę, nie mam innej możliwości
  • łyżeczka
  • szklanka
  • piekarnik
  • papier do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Sparzyć cytrynę i otrzeć z niej skórkę.
  2. W większej misce: zmiksować cukier z masłem. Następnie dodać jajko i zmiksować na gładką masę. Dołożyć ricottę i zmiksować, a na koniec dodać przygotowaną skórkę z cytryny i wycisnąć z niej sok.
  3. W drugiej misce połączyć suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wszystkie wymieszane wsypywać stopniowo do cytrynowej masy, miksować do połączenia. Zrobiło mi się mega gęsto na końcu.
  4. Na blachach wyłożonych papierem do pieczenia układać porcje ciasta łyżeczką – nieco oddalone od siebie. Porcyjki nakładane łyżeczką nie są duże, więc też specjalnie dużo nie rosną. Piec ok. 15-20 w temp. ok. 160°C lub wyższej – zależy od piekarnika, tym razem mój piekarnik gazowy był nieusłuchany i piekłam ciasteczka baaaaaaardzo powoli, bo pierwszą porcję prawie spaliłam. Piec aż ciasteczka będą rumiane – NIE OD GÓRY! Bo już będzie za późno… :P
  5. Wyjątkowo tym razem użyłam cukru pudru do posypania ciasteczek przed zjedzeniem.Ciasteczka cytrynowe z ricotta [198/777]

4 komentarze(-y) do Ciasteczka cytrynowe z ricottą

  • wiktorkowa  pisze:

    jestem fanką cytrynowych samokołyków, a na ciasteczka cytrynowe nie miałam przepisu… już mam!:)

    • Łucja Łucja  pisze:

      ha! :)

  • Kaś  pisze:

    cieszę się, że skorzystałaś z przepisu :)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Był idealny :)

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>