Ciasteczka imbirowo-cynamonowe piekłam na sylwestra. Mocno korzenne, więc idealne na okres około świąteczny. Super proste do zrobienia i jakie smaczne!
i wdzięczne do robienia im zdjęć, ale głupio się wiąże wstążeczkę na ciasteczkach w kształcie serduszek
Składniki (na 2 blachy ciasteczek):
- 250 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 100 g margaryny lub masła – wyjąć wcześniej z lodówki
- 1 łyżka miodu
- 1-2 żółtka (dałam 2)
- 1 łyżeczka imbiru startego (ew. przyprawy)
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- mąka do podsypywania przy wałkowaniu
- dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa lub wiórki/kropelki czy coś tam drobnego z czekolady
Potrzebny sprzęt:
- miska lub stolnica do wyrobienia ciasta
- nóż
- łyżeczka
- łyżka
- folia lub woreczek do wpakowania ciasta do lodówki
- wałek
- foremki do wykrawania ciasteczek
- papier do pieczenia
- 2 blachy
- piekarnik
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieścić w misce (margaryna lub masło nieco rozmiękczone – nie bezpośrednio z lodówki), podziabać nożem i zagnieść ręką na gładkie ciasto.
- Ciasto uformować w kulkę, zawinąć w folię lub wpakować do woreczka i wsadzić do lodówki na min. 1 godzinę.
- Po schłodzeniu wałkować na placki, ok. 4 mm grubości (podsypując mąką, bo się lepi) i wycinać ciasteczka dowolnych kształtów. Ja robiłam serduszka i gwiazdki, bo okres około świąteczny trwa.
- Można ciasteczka ozdobić skórką pomarańczową lub czekoladą.
- Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C ok. 10-20 min – w zależności od piekarnika.
Przepis dodaję do akcji:
[245/777]
Cudne Ci wyszły
Dziękuję