Komputer już działa, więc mogę zadrobić zaległości. Zacznę od czegoś słodkiego…
Czy ciasto drożdżowe musi być zawsze jasne? Nie! Czy może być ciemnobrązowe (niespalone )? Tak! To musi być ciasto drożdżowe czekoladowe! I do tego z dodatkiem kawałków czekolady i wiórków kokosowych. Nie można mu się oprzeć, w połączeniu ze szklanką mleka
Najlepiej smakuje na dworze (polu – po małopolsku), w jeden z ostatnich dni ciepłej polskiej jesieni, na krzesełku przed starym domem na wsi (dom na zdjęciu na dole). Wsi, z której przywoziłam renety i antonówki na szarlotkę, szarlotkę sypaną, tartę, rożki francuskie i milusię.
Składniki na ciasto:
- 0,7-0,8 kg mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 1/3 dużego kubka wody
- 2/3 dużego kubka mleka
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (dodatkowa tabliczka z czekolady mlecznej też była dobra albo pół tabliczki gorzkiej i pół mlecznej)
- 2-3 łyżki ciemnego kakao
- 10 łyżek cukru
- 1 szklanka wiórków koksowych
- 3 łyżki masła
- 1 jajko
- szczypta soli – jak zwykle
Składniki na kruszonkę (nie potrafię podać proporcji – przepraszam, ale miałam niedużo masła i dosypywałam wszystkiego po trochu aż zlepiało się w kawałki):
- miękkie masło
- cukier
- mąka
- wiórki kokosowe
Potrzebny sprzęt:
- Miska do wyrobienia ciasta
- Garnuszek lub rondelek do roztopienia masła
- Duży kubek (ok. 250-300 ml)
- Deska
- Nóż
- Szklanka
- Blacha prostokątna (użyłam blachy o wymiarach 21 cm x 32 cm)
- Papier do pieczenia lub olej/masło do wysmarowania blachy
Przygotowanie:
- Czekoladę pokroić na małe kawałeczki.
- Roztopić masło.
- Mleko połączyć z wodą, zagrzać, żeby było wyraźnie ciepłe, ale nie gorące.
- W misce umieścić: mąkę, drożdże, cukier, jajko i kakao. Dolewać stopniowo ciepłe mleko z wodą. Wyrobić – w razie potrzeby dosypać mąki lub więcej ciepłego mleka. Jak ciasto będzie się odklejać od ręki – wlać roztopione masło, zagnieść. Na koniec dodać wiórki kokosowe i pokrojoną czekoladę.
- Odstawić w ciepłe miejsce na 30-50 minut.
- Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na przygotowaną do pieczenia formę (wyłożyć papierem, wysmarować tłuszczem), porozciągać je tak, aby przykryło całą blachę. Wstawić do ciepłego piekarnika, temp. 50°C – na czas robienia kruszonki.
- Zrobić kruszonkę: wymieszać wszystkie podane składniki, w proporcjach – jak już pisałam – na oko… Posypać kruszonką ciasto.
- Piec ok. 25-35 min w temp 170°C.
Poniżej stary dom na wsi i zaznaczone strzałką ciasto
Ciekawy punkt widzenia Pozdrawiam