1

Ciasto drożdżowe czekoladowe

czekoladowe ciasto drożdżowe

Komputer już działa, więc mogę zadrobić zaległości. Zacznę od czegoś słodkiego…

Czy ciasto drożdżowe musi być zawsze jasne? Nie! Czy może być ciemnobrązowe (niespalone :P )? Tak! To musi być ciasto drożdżowe czekoladowe! I do tego z dodatkiem kawałków czekolady i wiórków kokosowych. Nie można mu się oprzeć, w połączeniu ze szklanką mleka :)

Najlepiej smakuje na dworze (polu – po małopolsku), w jeden z ostatnich dni ciepłej polskiej jesieni, na krzesełku przed starym domem na wsi (dom na zdjęciu na dole). Wsi, z której przywoziłam renety i antonówki na szarlotkę, szarlotkę sypaną, tartę, rożki francuskie i milusię.

Składniki na ciasto:

  • 0,7-0,8 kg mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 1/3 dużego kubka wody
  • 2/3 dużego kubka mleka
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (dodatkowa tabliczka z czekolady mlecznej też była dobra albo pół tabliczki gorzkiej i pół mlecznej)
  • 2-3 łyżki ciemnego kakao
  • 10 łyżek cukru
  • 1 szklanka wiórków koksowych
  • 3 łyżki masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli – jak zwykle

Składniki na kruszonkę (nie potrafię podać proporcji – przepraszam, ale miałam niedużo masła i dosypywałam wszystkiego po trochu aż zlepiało się w kawałki):

  • miękkie masło
  • cukier
  • mąka
  • wiórki kokosowe

Potrzebny sprzęt:

  • Miska do wyrobienia ciasta
  • Garnuszek lub rondelek do roztopienia masła
  • Duży kubek (ok. 250-300 ml)
  • Deska
  • Nóż
  • Szklanka
  • Blacha prostokątna (użyłam blachy o wymiarach 21 cm x 32 cm)
  • Papier do pieczenia lub olej/masło do wysmarowania blachy

Przygotowanie:

  1. Czekoladę pokroić na małe kawałeczki.
  2. Roztopić masło.
  3. Mleko połączyć z wodą, zagrzać, żeby było wyraźnie ciepłe, ale nie gorące.
  4. W misce umieścić: mąkę, drożdże, cukier, jajko i kakao. Dolewać stopniowo ciepłe mleko z wodą. Wyrobić – w razie potrzeby dosypać mąki lub więcej ciepłego mleka. Jak ciasto będzie się odklejać od ręki – wlać roztopione masło, zagnieść. Na koniec dodać wiórki kokosowe i pokrojoną czekoladę.
  5. Odstawić w ciepłe miejsce na 30-50 minut.
  6. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na przygotowaną do pieczenia formę (wyłożyć papierem, wysmarować tłuszczem), porozciągać je tak, aby przykryło całą blachę. Wstawić do ciepłego piekarnika, temp. 50°C – na czas robienia kruszonki.
  7. Zrobić kruszonkę: wymieszać wszystkie podane składniki, w proporcjach – jak już pisałam –  na oko… Posypać kruszonką ciasto.
  8. Piec ok. 25-35 min w temp 170°C.

Poniżej stary dom na wsi i zaznaczone strzałką ciasto :D

drożdżowe ciasto czekoladowe[166/777]

1 komentarz do Ciasto drożdżowe czekoladowe

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>