Uwaga uwaga! to jest 200 wpis na moim blogu! Zawsze to jakiś jubileusz i okazja do świętowania
Z tej okazji ciasto piernikowe z marchewką napchane bakaliami. Pysznie i pachnąco. Upiekłam je sobie na imieniny i będę piec też na święta. Teściowa zrobi drożdżowe ciasta, a ja to.
Poza tym, wczoraj ulepiłyśmy z Teściową 349 uszek na wigilię, a przedwczoraj 189 pierogów ruskich. Tak, ruskich
Składniki:
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 szklanka oleju
- 3 szklanki marchewki startej na tarce o grubych oczkach
- 70 g suszonej (kandyzowanej?) papai
- 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 0,5 szklanki posiekanych migdałów
Potrzebny sprzęt:
- Deska
- Nóż
- Mikser
- Miska
- Łyżka
- Obieraczka do marchewki
- Tarka o grubych oczkach
- Tortownica, moja 24 cm, ale może być nieco większa
- Masło do wysmarowania tortownicy + mąka do oprószenia
Przygotowanie:
- Papaje pokroić na mniejsze cząstki niż kwadraciki prosto z paczki.
- Migdały sparzyć, pokroić na drobne części lub potłuc wałkiem lub tłuczkiem do mięsa. Orzechy włoskie drobno posiekać.
- Marchewkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Całe jajka utrzeć z cukrem – mikserem oczywiście. Następnie stopniowo dodawać olej, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę do piernika. Miksować. Wyjdzie gęsta masa.
- Na koniec dodać startą marchew oraz bakalie i wymieszać łyżką.
- Ciasto wylać na tortownicę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką.
- Piec ok 40-50 min do suchego patyczka, w nagrzanym wcześniej piekarniku w temp. 180-190°C
[179/777]
[…] było, ale w nowszych wersjach, innych kształtach i zdobieniach. Jako pierwsza część cyklu: ciasto piernikowe z marchewką – w wersji na Boże Narodzenie. Zamiast gwiazdek z cukru pudru – moja ulubiona […]