Ciasto z dynią i jabłkami – trochę tarta, trochę ciasto kruche, trochę szarlotka i nawet nieco sernika. Same pyszności Ciasto pyszne! Każdy może łatwo doprawić je zgodnie ze swoim gustem, bo nadzienie można spróbować przed wsadzeniem ciasta do pieca.
Przepis iście jesienny: z jesiennymi warzywami (dynia) i owocami (jabłka renety), a w tle jesienne kwiatki (astry).
A swoją drogą to tak to już jest, że jak się kupi dynię, nawet tę najmniejszą, to potem trzeba ją przerobić na 50 sposobów, bo ona ciągle jest i jest, i jest. Z tego samego egzemplarza piekłam już dwa razy ten pierniko-keks. I jeszcze zostało!
Składniki na ciasto (tortownica 24 cm):
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki cukru
- 1 jajko
- 75 g margaryny
- szczypta soli
- sok z połowy cytryny
Składniki na masę:
- 350 g miąższu dyni
- 170 g przesmażonych wcześniej jabłek lub 1-2 jabłka
- 1 łyżeczka imbiru (jak macie korzeń to lepiej)
- 1-2 łyżeczki cynamonu
- 60 g migdałów
- 150 g cukru
- 250 g chudego twarogu (użyłam takiego w kostce)
- 80 g płatków owsianych
- 2 jajka
- opcjonalnie: cukier waniliowy – do smaku (dałam 4 łyżeczki)
Potrzebny sprzęt:
- Miska lub stolnica na wyrobienie ciasta
- Nóż
- Łyżeczka
- Wyciskacz do soku
- Waga
- Garnek lub rondelek na uprażenie dyni + pokrywka + jakaś łyżka do mieszania
- Blender (lub trochę cierpliwości, widelec i tłuczek do mięsa)
- Kubeczek do sparzenia migdałów + wrzątek
- Miska na nadzienie
- Tortownica 24 cm
- Papier do pieczenia
- 1-2 woreczki
- Piekarnik
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce lub na stolnicy, posiekać nożem na drobne okruchy, następnie energicznie zagnieść ręką. Ciasto włożyć do woreczka i do lodówki na ok. 50 min.
- Dynię obrać, wybrać wnętrzności, miąższ pokroić w kostkę (gdy nie macie gotowych uprażonych jabłek to również obrać, „skostkować” i dodać do dyni) i z odrobiną wody podprażyć w garnku/rondlu ok. 10 min pod przykryciem. Po tym czasie powinna cała woda odparować, jak nie to garnek odkryć i wodę odparować. Mieszać!!!
- W misce rozgnieść ser z cukrem, płatkami owsianymi, przyprawami. Można całość zblendować.
- Migdały sparzyć w kubeczku, odstawić na kilka minut, a potem obrać łupinki. Migdały rozdrobnić blenderem lub potłuc w woreczku tłuczkiem do mięsa na drobne kawałki.
- Gdy dynia i jabłka przestygły (nie całkiem oczywiście) dodać je do masy twarogowej i razem zblednować na ciapkę. Wiem, nie wygląda to zbyt cudownie, ale jest pycha!
- Do masy dodać połowę rozdrobnionych migdałów i wymieszać. Dosłodzić do smaku cukrem lub cukrem waniliowym lub dosypać więcej cynamonu.
- Gdy masa smaczna – dodać 2 jajka i połączyć.
- Schłodzonym ciastem wylepić tortownicę (dno wyłożone papierem do pieczenia) dno i brzegi na wys. 2 cm. Dno ponakłuwać widelcem. Wstawić do lodówki na 10 min.
- Piekarnik nagrzać do 180-185°C, wstawić ciasto. Spód podpiec aż będzie rumiany, z nadzieniem się może nie dopiec (mój nie był rumiany i mam lekki zakalec ;( ).
- Na rumiany spód wyłożyć nadzienie, posypać drugą połową rozdrobnionych migdałów i piec dalej ok. 50-60 min, do suchego patyczka.
- Dobre jeszcze ciepłe, ale jeszcze lepsze na drugi dzień.
[301/777]
Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!