0

Ciasto z dynią i jabłkami

ciasto z dynia i jablkami

Ciasto z dynią i jabłkami – trochę tarta, trochę ciasto kruche, trochę szarlotka i nawet nieco sernika. Same pyszności :) Ciasto pyszne! Każdy może łatwo doprawić je zgodnie ze swoim gustem, bo nadzienie można spróbować przed wsadzeniem ciasta do pieca.

Przepis iście jesienny: z jesiennymi warzywami (dynia) i owocami (jabłka renety), a w tle jesienne kwiatki (astry).

A swoją drogą to tak to już jest, że jak się kupi dynię, nawet tę najmniejszą, to potem trzeba ją przerobić na 50 sposobów, bo ona ciągle jest i jest, i jest. Z tego samego egzemplarza piekłam już dwa razy ten pierniko-keks. I jeszcze zostało!

Składniki na ciasto (tortownica 24 cm):

  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 75 g margaryny
  • szczypta soli
  • sok z połowy cytryny

Składniki na masę:

  • 350 g miąższu dyni
  • 170 g przesmażonych wcześniej jabłek lub 1-2 jabłka
  • 1 łyżeczka imbiru (jak macie korzeń to lepiej)
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 60 g migdałów
  • 150 g cukru
  • 250 g chudego twarogu (użyłam takiego w kostce)
  • 80 g płatków owsianych
  • 2 jajka
  • opcjonalnie: cukier waniliowy – do smaku (dałam 4 łyżeczki)

Potrzebny sprzęt:

  • Miska lub stolnica na wyrobienie ciasta
  • Nóż
  • Łyżeczka
  • Wyciskacz do soku
  • Waga
  • Garnek lub rondelek na uprażenie dyni + pokrywka + jakaś łyżka do mieszania
  • Blender (lub trochę cierpliwości, widelec i tłuczek do mięsa)
  • Kubeczek do sparzenia migdałów + wrzątek
  • Miska na nadzienie
  • Tortownica 24 cm
  • Papier do pieczenia
  • 1-2 woreczki
  • Piekarnik

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce lub na stolnicy, posiekać nożem na drobne okruchy, następnie energicznie zagnieść ręką. Ciasto włożyć do woreczka i do lodówki na ok. 50 min.
  2. Dynię obrać, wybrać wnętrzności, miąższ pokroić w kostkę (gdy nie macie gotowych uprażonych jabłek to również obrać, „skostkować” i dodać do dyni) i z odrobiną wody podprażyć w garnku/rondlu ok. 10 min pod przykryciem. Po tym czasie powinna cała woda odparować, jak nie to garnek odkryć i wodę odparować. Mieszać!!!
  3. W misce rozgnieść ser z cukrem, płatkami owsianymi, przyprawami. Można całość zblendować.
  4. Migdały sparzyć w kubeczku, odstawić na kilka minut, a potem obrać łupinki. Migdały rozdrobnić blenderem lub potłuc w woreczku tłuczkiem do mięsa na drobne kawałki.
  5. Gdy dynia i jabłka przestygły (nie całkiem oczywiście) dodać je do masy twarogowej i razem zblednować na ciapkę. Wiem, nie wygląda to zbyt cudownie, ale jest pycha!
  6. Do masy dodać połowę rozdrobnionych migdałów i wymieszać. Dosłodzić do smaku cukrem lub cukrem waniliowym lub dosypać więcej cynamonu.
  7. Gdy masa smaczna – dodać 2 jajka i połączyć.
  8. Schłodzonym ciastem wylepić tortownicę (dno wyłożone papierem do pieczenia) dno i brzegi na wys. 2 cm. Dno ponakłuwać widelcem. Wstawić do lodówki na 10 min.
  9. Piekarnik nagrzać do 180-185°C, wstawić ciasto. Spód podpiec aż będzie rumiany, z nadzieniem się może nie dopiec (mój nie był rumiany i mam lekki zakalec ;( ).
  10. Na rumiany spód wyłożyć nadzienie, posypać drugą połową rozdrobnionych migdałów i piec dalej ok. 50-60 min, do suchego patyczka.
  11. Dobre jeszcze ciepłe, ale jeszcze lepsze na drugi dzień.

ciasto z dynia i jablkami

 

ciasto z dynia i jablkami

 

ciasto z dynia i jablkami

Przepis dodaję do akcji:
Jesienne słodkości!Jesienne Superfoods

[301/777]

 

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>