Ciasto z rabarbarem i truskawkami, bo truskawki i rabarbar są już wyraźnie zauważalne na „moim” targowisku osiedlowym i krzyczą za każdym razem jak tak jestem: „kup mnie! Kup mnie!”. To kupiłam dziś
A jak kupiłam, to po zakupach i po spacerze (mąż mnie zabrał!) po ogrodzie japońskim, gdzie w porażającej ilości kwitną rododendrony i czerwone i żółte azalie i pływają ogromne karpie – zaszyłam się w kuchni i upiekłam ciasto.
W dodatku przed chwilą ugotowałam kompot z rabarbaru i teraz tak pięknie pachnie w mieszkaniu! Kompot dlatego, że rabarbaru kupiłam nieco za dużo… chciałam 0,5 kg, a nabrałam 1,3 kg… bo jakieś takie lekkie było jak trzymałam w ręce i brałam kolejne laski
Składniki:
- 80 g masła (miękkiego, żeby mikser sobie z nim poradził)
- 0,5 szklanki cukru + 1 łyżka
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 mały jogurt naturalny (ok. 180 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 250 g truskawek
- 400 g rabarbaru
Potrzebny sprzęt:
- Nóż
- Deska
- Garnek lub miska do miksowania
- Mikser
- Szklanka
- Łyżka
- Łyżeczka
- Blacha do pieczenia: najlepiej tortownica o średnicy 22-24 cm albo blacha w kształcie serca
Przygotowanie:
- Rabarbar i truskawki umyć, rabarbar obrać ze skóry, pokroić w paski ok 1 cm (grubsze laski przekroić dodatkowo wzdłuż). Truskawki przekroić na pół lub na ćwiartki – w zależności od ich wielkości.
- Miękkie masło z 0,5 szklanki cukru wymiksować dokładnie, następnie dodawać po jednym jajku stale miksując do uzyskania gładkiej masy.
- Kolejno dodawać, ale po trochu!! nie na raz: mąkę, proszek do pieczenia, kokos, jogurt i miksować.
- Gotowe ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, bądź wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Na ciasto wyłożyć rabarbar i truskawki, posypać pozostałą łyżką cukru.
- Piec ok. 45 min w temp 180⁰C.
[111/777]
Wygląda tak soczyście, pysznie… no po prostu mniam
i serdecznie ^^