Po dość długiej przerwie blogowej (bo od Walentynek troszkę czasu minęło) wracam w okresie świątecznym, kiedy to cynamonem, piernikami i innymi pysznościami pachnie w niemal każdej kuchni. A w pracy… w pracy to co chwilę ktoś coś przynosi… i tak np. prezentowane ciasteczka przyniosła Ania. Tzn. nie konkretnie te, bo tamte do dawno zjedzone, ale wyłudziłam przepis i ciastka upiekłam sama. Tak powstały domowe ciasteczka z miodem (domowe, bo mam nową domkową foremkę i dziś ona debiutuje).
Bardzo proste do wykonania ciastka, ciasto mega miluśkie, prawie samo się zagniata.
Składniki (na 3 blachy ciastek):
- 250 g mąki pszennej
- 110 g mąki ziemniaczanej
- 180 g masła
- 3 łyżki śmietany 18%
- 60 g miodu
- 1 żółtko
- (biało można wykorzystać do smarowania ciasteczek żeby się błyszczały)
- dodatkowo: 2 łyżeczki cukru pudru i 0,5-1 łyżeczka cynamonu
Potrzebny sprzęt:
- waga
- miska lub stolnica do wyrobienia ciasta
- łyżka
- nóż
- woreczek
- wałek
- dowolna foremka do wycinania ciastek
- blachy do pieczenia + papier
- piekarnik
- dodatkowo: łyżeczka, sitko, pędzelek
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki (mąki, miód, żółtko, masło) umieścić w misce/na stolnicy i posiekać nożem na okruchy. Następnie zagnieść ręką – robi się to bardzo łatwo.
- Wyrobione ciasto włożyć do woreczka i do lodówki na min. 30 minut.
- Schłodzone ciasto wałkować na placki grubości 3-5 mm i wycinać z niego ciasteczka.
- Po ułożeniu na blachach wyłożonych papierem ciasteczka można posmarować pozostałym białkiem i oprószyć pudrem wymieszanym z cynamonem – przez sitko.
- Ciastka piec w temp 180°C przez 10-15 minut – w zależności od piekarnika – na złoto/rumiano.
- Studzić na kratce.
[324/777]
Zapomniałam dodać smietany… co może być efektem? :p
Pytałać wczoraj – to zapewne poznałaś efekt ale nie wiem co może się stać.
Czasem też zapomniam jakiegoś składnikach przy pieczeniu, a i tak zazwyczaj wychodzi
Wyszly przepysznie! Ale sporo zalezy takze, jakiego miodu uzyjemy.
ooo to na pewno cieszę się, że przepis się przydał!