4

Domowe ciasteczka z miodem

Domowe ciasteczka z miodem

Po dość długiej przerwie blogowej (bo od Walentynek troszkę czasu minęło) wracam w okresie świątecznym, kiedy to cynamonem, piernikami i innymi pysznościami pachnie w niemal każdej kuchni. A w pracy… w pracy to co chwilę ktoś coś przynosi… i tak np. prezentowane ciasteczka przyniosła Ania. Tzn. nie konkretnie te, bo tamte do dawno zjedzone, ale wyłudziłam przepis i ciastka upiekłam sama. Tak powstały domowe ciasteczka z miodem (domowe, bo mam nową domkową foremkę i dziś ona debiutuje).

Bardzo proste do wykonania ciastka, ciasto mega miluśkie, prawie samo się zagniata.

Składniki (na 3 blachy ciastek):

  • 250 g mąki pszennej
  • 110 g mąki ziemniaczanej
  • 180 g masła
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 60 g miodu
  • 1 żółtko
  • (biało można wykorzystać do smarowania ciasteczek żeby się błyszczały)
  • dodatkowo: 2 łyżeczki cukru pudru i 0,5-1 łyżeczka cynamonu

Potrzebny sprzęt:

  • waga
  • miska lub stolnica do wyrobienia ciasta
  • łyżka
  • nóż
  • woreczek
  • wałek
  • dowolna foremka do wycinania ciastek
  • blachy do pieczenia + papier
  • piekarnik
  • dodatkowo: łyżeczka, sitko, pędzelek

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki (mąki, miód, żółtko, masło) umieścić w misce/na stolnicy i posiekać nożem na okruchy. Następnie zagnieść ręką – robi się to bardzo łatwo.
  2. Wyrobione ciasto włożyć do woreczka i do lodówki na min. 30 minut.
  3. Schłodzone ciasto wałkować na placki grubości 3-5 mm i wycinać z niego ciasteczka.
  4. Po ułożeniu na blachach wyłożonych papierem ciasteczka można posmarować pozostałym białkiem i oprószyć pudrem wymieszanym z cynamonem  – przez sitko.
  5. Ciastka piec w temp 180°C przez 10-15 minut – w zależności od piekarnika – na złoto/rumiano.
  6. Studzić na kratce.

Domowe ciasteczka z miodem

Domowe ciasteczka z miodem 2_m

[324/777]

4 komentarze(-y) do Domowe ciasteczka z miodem

  • stolnica  pisze:

    Zapomniałam dodać smietany… co może być efektem? :p

    • Łucja Łucja  pisze:

      Pytałać wczoraj – to zapewne poznałaś efekt :) ale nie wiem co może się stać.
      Czasem też zapomniam jakiegoś składnikach przy pieczeniu, a i tak zazwyczaj wychodzi ;)

  • Kamyk78  pisze:

    Wyszly przepysznie! Ale sporo zalezy takze, jakiego miodu uzyjemy.

    • Łucja Łucja  pisze:

      ooo to na pewno :) cieszę się, że przepis się przydał!

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>