1

Drożdżowe placki z patelni

placki drożdżowe z patelni

Drożdżowe placki z patelni chodziły już za mną kilka dni, aż wreszcie w dzień dziecka przyszedł na nie czas.

Babcia takie kiedyś robiła, chyba wtedy jak już brakło nadzienia do jakiś pysznych rogalików, albo nie mieściły się na blasze. Było smacznie! Z tym, że babcia dawała tylko ser żółty, bo te placki to nie był obiad, tylko taka reszta po czymś albo coś małego na ząb przed właściwym obiadem :P

A teraz muszę sobie sama takie robić, bo Babcia w Raciborzu, a ja we Wrocławiu.

 

Składniki – ciasto (takie samo jak na pizzę):

  • 0,5 kg mąki
  • 50 g drożdży (tj. pół kostki)
  • 250 ml płynu (szklanka): gorąca woda i zimne mleko w stosunku 1:1 (chociaż ostatnio robię z przewagą wody)
  • 8 łyżek gorącej, nie wrzącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju + olej do smażenia

Składniki – nadzienie – propozycja:

  • 3 kiełbaski frankfurterki wcześniej ugotowane
  • 0,5 żółtej papryki
  • Duża garść zielonych oliwek
  • Ok. 20 dag sera żółtego
  • 1 średnia cebula
  • Przyprawy: zioła prowansalskie – jeśli w ogóle jakieś…

Potrzebny sprzęt:

  • Miska
  • Łyżka
  • Nóż
  • Szklanka
  • Patelnia z pokrywką i drewniana łopatka
  • Deska
  • Tarka

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypać mąkę i zrobić w niej wgłębienie, w którym należy umieścić pokruszone drożdże.
  2. Zalać drożdże 8 łyżkami wody i poczekać ze 2 minuty.
  3. Dodać sól, olej (2 łyżki) i wyrabiać dolewając stopniowo mleko+wodę.
  4. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki lub wody z mlekiem.
  5. Wyrobione ciasto (przykryte ściereczkę, żeby nie wysychało) odstawić w misce w ciepłe miejsce na ok. 40min (ja stawiam na łóżku i przykrywam dwoma dużymi poduszkami).
  6. W czasie rośnięcia ciasta naszykować sobie składniki do obkładania placków: Paprykę umyć, wydłubać gniazdo i pokroić w paski; oliwki przekroić na pół; ser utrzeć; kiełbaski ugotować, pokroić w 1cm kawałki; cebulę pokroić w pióra
  7. Z wyrośniętego ciasto formować placki (powinno wyjść ich 6). Najpierw zrobić dwa, położyć na gorącej patelni z olejem, przykryć i smażyć. Pozostałe ciasto postawić w pobliżu ciepłego pieca, żeby mu było cieplutko. Placki ładnie puchną na patelni :D
  8. Gdy placek usmaży się z jednej strony, odwrócić i na tę usmażoną stronę nakładać „nadzienie”. Kolejność dowolna, byle ser był na samej górze. Zdjęcie pokazuje moment „przed serem”. Zioła prowansalskie dodają wyrazistości – że tak to ujmę. Obłożony placek smażyć POD PRZYKRYCIEM! Tak długo, aż serek się ładnie roztopi i spód placka zarumieni.
    Drozdzowe placki z patelni
    Drozdzowe placki z patelni
  9. Pod koniec smażenia się pierwszych dwóch placków formować kolejne dwa. Chociaż jak ktoś uformuje wcześniej, to na 100% nic się nie stanie :P
  10. Zajadać się! Można z keczupem lub sosem czosnkowym.

Drozdzowe placki z patelni

 

Drozdzowe placki z patelni

[114/777]

1 komentarz do Drożdżowe placki z patelni

  • R  pisze:

    Zrobiłem :) Wyszło mi ciut więcej niż 6 placków, ale co tam – na kolacje jak znalazł :)

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>