Cały wczorajszy dzień chodziło za mną ciasto drożdżowe. Zwykle, słone, z kokosem, czekoladą… Nie umiałam się zdecydować. Ostatecznie na późny obiad zrobiłam prezentowane drożdżowe ślimaki z salami, papryką i cebulą.
A dziś upiekę ciasto drożdżowe do popołudniowej kawy. Tylko które? Mam składniki na kilka wersji…
Składniki na ciasto (wyszło 20 ślimaczków):
- Ok. 35-40 dag mąki pszennej
- Ok. 2/3 szklanki wody
- Ok. 1/3 szklanki mleka
- 30 g drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju
Składniki na nadzienie:
- 8 dużych powierzchniowo plastrów salami
- 1 zielona papryka
- 1 średnia cebula
- Ser żółty – w moim przypadku totalna resztka, bo tyle miałam w lodówce
Potrzebny sprzęt:
- Miska do wyrobienia ciasta
- Szklanka
- Deska
- Nóż
- Blacha duuuża
- Tarka o drobnych oczkach
- Papier do pieczenia lub olej do wysmarowania blachy
- Przydatna jest mikrofalówka do podgrzania mleka z wodą
Przygotowanie:
- Mleko wymieszać z wodą, zagrzać żeby było wyraźnie ciepłe.
- Mąkę wsypać do miski, dodać sól, olej i drożdże. Stopniowo wlewać ciepłą wodę z mlekiem i wyrabiać ciasto aż będzie się odlepiać od ręki. Miskę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek (ok. 7 mm grubości), posypać startym żółtym serem, rozłożyć plasterki salami, paprykę pokrojoną w drobną kostkę i poszatkowaną cebulę.
- Obłożone ciasto zwinąć w ciasny rulon i kroić w plastry grubości ok. 1,5 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej olejem).
- Piec 25-30 min aż ślimaczki będą rumiane. Temperatura pieczenia ok. 180°C.
Ślimaczki dobrze smakują z keczupem.
[165/777]
mmmniam Rewelacyjny pomysł
A dziękuję. Zostały jeszcze 4 ślimaki. Chętna?
wyglądają cudnie! ale bym je schrupała:) jestem wielką miłośniczką ciasta drożdźowego:)
Dziękuję już kolejne drożdżowe zjedzone…
[…] 1 cm, posmarować budyniem i zwinąć jak roladę. (Jakoś wzięło mnie na rolowanie po drożdżowych ślimaczkach). Wielki rulon przełożyć na przygotowaną do pieczenia formę (wyłożyć papierem, wysmarować […]
Przyzwoicie napisane i godne uwagi. Pozdrawiam!