6

Drożdżowe ślimaki

drożdżowe ślimaczki wytrawne

Cały wczorajszy dzień chodziło za mną ciasto drożdżowe. Zwykle, słone, z kokosem, czekoladą… Nie umiałam się zdecydować. Ostatecznie na późny obiad zrobiłam prezentowane drożdżowe ślimaki z salami, papryką i cebulą.

A dziś upiekę ciasto drożdżowe do popołudniowej kawy. Tylko które? Mam składniki na kilka wersji…

Składniki na ciasto (wyszło 20 ślimaczków):

  • Ok. 35-40 dag mąki pszennej
  • Ok. 2/3 szklanki wody
  • Ok. 1/3 szklanki mleka
  • 30 g drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju

Składniki na nadzienie:

  • 8 dużych powierzchniowo plastrów salami
  • 1 zielona papryka
  • 1 średnia cebula
  • Ser żółty – w moim przypadku totalna resztka, bo tyle miałam w lodówce

Potrzebny sprzęt:

  • Miska do wyrobienia ciasta
  • Szklanka
  • Deska
  • Nóż
  • Blacha duuuża
  • Tarka o drobnych oczkach
  • Papier do pieczenia lub olej do wysmarowania blachy
  • Przydatna jest mikrofalówka do podgrzania mleka z wodą

Przygotowanie:

  1. Mleko wymieszać z wodą, zagrzać żeby było wyraźnie ciepłe.
  2. Mąkę wsypać do miski, dodać sól, olej i drożdże. Stopniowo wlewać ciepłą wodę z mlekiem i wyrabiać ciasto aż będzie się odlepiać od ręki. Miskę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min do wyrośnięcia.
  3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek (ok. 7 mm grubości), posypać startym żółtym serem, rozłożyć plasterki salami, paprykę pokrojoną w drobną kostkę i poszatkowaną cebulę.
    drożdżowe ślimczaki z salami i papryką
  4. Obłożone ciasto zwinąć w ciasny rulon i kroić w plastry grubości ok. 1,5 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej olejem).
    drożdżowe ślimaczki z  salami
  5. Piec 25-30 min aż ślimaczki będą rumiane. Temperatura pieczenia ok. 180°C.

Ślimaczki dobrze smakują z keczupem.

drożdżowe ślimaczki

[165/777]

6 komentarze(-y) do Drożdżowe ślimaki

  • Ula  pisze:

    mmmniam Rewelacyjny pomysł :D

    • Łucja Łucja  pisze:

      A dziękuję. Zostały jeszcze 4 ślimaki. Chętna? :)

  • wiktorkowa  pisze:

    wyglądają cudnie! ale bym je schrupała:) jestem wielką miłośniczką ciasta drożdźowego:)

    • Łucja Łucja  pisze:

      Dziękuję :) już kolejne drożdżowe zjedzone…

  • […] 1 cm, posmarować budyniem i zwinąć jak roladę. (Jakoś wzięło mnie na rolowanie po drożdżowych ślimaczkach). Wielki rulon przełożyć na przygotowaną do pieczenia formę (wyłożyć papierem, wysmarować […]

  • www.skinetrinpromo.pl  pisze:

    Przyzwoicie napisane i godne uwagi. Pozdrawiam!

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>