„Praca dyplomowa magisterska” w dziekanacie, to mogę się wreszcie zabrać za reaktywację 777. Jednak reaktywacja nie potrwa zbyt długo, bo trzeba będzie się pouczyć na obronę i egzamin… A potem… to chyba muszę zmienić nazwę bloga!
W ostatnim miesiącu, niezmiernie pracowitym i truskawkowym ku uciesze męża, żołądka i oczu (które odpoczywały od komputera) wpadałam na chwilę do kuchni, by umilić sobie czerwiec.
W tym wpisie i kilku następnych w telegraficznym skrócie pokażę efekty „umilania”
Jako pierwsze ciasto drożdżowe – uproszczona wersja babciowego ciasta drożdżowego.
Sprzęt:
- Rondelek/kubek
- Miska
- Kubeczek
- Łyżeczka
Składniki (na standardową blachę prostokątną):
- 4 łyżki cukru +2 łyżeczki
- 1 jajko
- 0,5 kg mąki + 2 łyżeczki
- 1 szklanka mleka
- 50 g drożdży
- szczypta soli
- Niecałe ½ łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
- Do miski: mąka, cukier (4 łyżki), sól, jajko, kurkuma.
- W rondelku (lub kubku w mikrofali) zagrzać mleko, żeby było wyraźnie ciepłe.
- 2 łyżki mleka podgrzanego umieścić w (drugim) kubku wraz z 2 łyżeczkami mąki i cukru oraz drożdżami (pokruszyć). Zamieszać i czekać aż urośnie.
- Urośnięte drożdże dodać do składników w misce, mieszać ręką, dodając ciepłe mleko – tyle żeby ciasto było dobre… czyli żeby się nie lało i nie było suchą kluchą
- Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 40 min.
Owoce
Gdy ciasto rośnie szykujemy owoce:
- Wersja pierwsza: 0,7 kg truskawki i 2-3 laski rabarbaru + kruszonka (1/5 kostki masła, garść mąki i 1,5 garści cukru, ½ łyżeczki proszku do pieczenia)
- Wersja druga: 0,5 kg truskawek, 10 dag jagód i 20 dag agrestu
Przed przyniesieniem ciasta z ciepłego miejsca włączyć piekarnik. Po kilku minutach wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blasze (ja smaruję olejem), oprószyć mąką i podstawić w pobliżu piekarnika żeby podrosło przed obciążeniem owocami. A jak urośnie to układać owoce … w dowolnej konfiguracji (i posypać kruszonką).
Piec ok 20-25 min w temp 160°C.
Co Ci się w nazwie nie podoba? :[
[…] na ciasto taki jak tutaj. W skrócie potrzeba: ok 0,7 kg mąki, ponad szklankę ciepłego mleka z dodatkiem wody, 50 g […]
[…] przepis to kolejny raz to samo drożdżowe (za każdym razem zmieniam tylko ilość mąki i mleka oraz jajek – w zależności od ilości […]