0

Grzanki z jajem

grzanki z jajem

Grzanki z jajem, a dokładniej grzanki z jajecznicą.

Dobre na śniadanie i dobre na kolację, gdy na obiad już za późno, a chce się zjeść coś raczej pożywnego i ciepłego, a nie zwykłe kanapki, jogurt, płatki z mlekiem lub chipsa albo całą ich paczkę.

Ponadto jest to dobry i smaczny sposób na pozbycie się troszkę wysuszonej bagietki :P

Składniki (1 osoba):

  • Bagietka – ilość dostosowana do potrzeb głodomora
  • Masełko i ser żółty – ilość dostosowana do bagietkowych kromeczek
  • 2 jajka
  • 0,5 średniej cebuli
  • 1 kabanos lub 2 kiełbaski typu frankfurterki (ja ich właśnie używałam)
  • Sól i pieprz

Potrzebny sprzęt:

  • Deska
  • Nóż
  • Mała patelnia
  • Blacha, ruszt – co kto woli – oraz piekarnik

Przygotowanie:

  1. Nagrzać piekarnik.
  2. Bagietkę pokroić w kromki, raczej większego wymiaru z racji późniejszej wygody, posmarować masłem, obłożyć żółtym serem i na blasze/ruszcie włożyć do piekarnika.
  3. Kabanosa lub kiełbaski pokroić w bardzo cienkie plasterki i podsmażać na patelni (raczej bez tłuszczu, bo wędlina puści sama tłuszcz/wodę).
  4. Cebulę poszatkować i dorzucić na patelnię.
  5. Do podsmażonego kabanosa/kiełbasek i zarumienionej cebulki wbić jajka, dodać sól, pieprz i całość rozciaprać. Nie dopuścić do „wyraźnego” ścięcia się jajecznicy; niech nie będzie taka do krojenia.
  6. Gotowe grzanki szybko wyciągnąć z piekarnika, obłożyć jajecznicą i jeść. Można z dodatkiem keczupu (osobiście wolę bez).

Grzanki z jajem

[85/777]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>