Kruche ciasteczka cytrynowe z kawałkami czekolady to kolejna wariacja na temat kruchych ciastek, które zazwyczaj wypełniają nasz tzw. „cookie jar”.
A jako że miałam duuużo żółtek po pavlovej to jeden słoik ciastek wypełnił ciastka tu prezentowane, a cały drugi pełny jest ślimaczków z kakao.
Ciasteczka bardzo się polecają
Składniki (na 3 blachy ciastek):
- 440 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 240 g margaryny
- 3 żółtka
- 2-3 łyżki mleka
- po 8 kostek czekolady gorzkiej i mlecznej
- 2 cytryny, a raczej skórka z nich
Potrzebny sprzęt:
- Miska lub stolnica na wyrobienie ciasta
- Nóż
- Waga
- Łyżka
- Deska
- Tarka o drobnych oczkach
- Folia aluminiowa
- Blachy
- Papier do pieczenia
- Piekarnik
Przygotowanie:
- Czekoladę posiekać na dość drobne kawałeczki.
- Wszystkie składniki na ciasto (prócz skórki z cytryny i czekolady) umieścić w misce/na stolnicy, posiekać nożem, zagnieść (tak prawie zagnieść).
- Do prawie_zagniecionego ciasta dodać przygotowaną czekoladę oraz otrzeć skórkę z cytryn (cytyny wcześniej sparzone). Teraz zagnieść na 100%.
- Ciasto podzielić na 3 lub 4 części (jak Wam wygodniej), każdą uformować w „wałek” o przekroju zbliżonym do prostokąta 3 cm x 5 cm. Rulon zawinąć w folię i wsadzić do zamrażalnika na ok. 40 min.
- Schłodzone ciasto kroić w poprzek nożem na plastry grubości 0,5 cm. Układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Zachować odstępy, bo ciastka podejrzanie sporo rosną
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez jakieś 15 min, aż ciastka się zrumienią.
[318/777]
Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!