Pyszne, pyszne pyszne kruche ciasteczka z kakao. A dokładniej z niteczką kakao Prawda, że ładnie wyglądają? Proste do zrobienia.
A skoro dziś jest Dzień Mężczyzny (tak tak, ponoć 10 marca jest takie święto) to taka ciasteczkowo-kulinarna propozycja moja na dziś Już kilku mężczyzn jadło i wszyscy mówią, że smaczne! Chyba, że mnie okłamywali, ale jakże by śmieli…
Smacznego świętowania!
Składniki (na 3 blachy ciastek):
- 440 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 240 g margaryny (użyłam Kasi, ale pewnie z masłem zamiast margaryny byłoby jeszcze smaczniej)
- 2 żółtka
- 2 łyżki mleka
- kilka łyżek kakao
Potrzebny sprzęt:
- Miska lub stolnica na wyrobienie ciasta
- Nóż
- Waga
- Wałek
- Łyżka
- Deska
- Folia aluminiowa
- Blachy
- Papier do pieczenia
- Piekarnik
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto OPRÓCZ KAKAO umieścić w misce/na stolnicy, posiekać nożem, zagnieść.
- Ciasto podzielić na 2 części, każdą uwałkować na placek grubości 3 mm, posypać obficie kakao, „wsmarować” to kakao ręką w ciasto. Taki placek zrolować ciasno, zawinąć w folię i wsadzić do zamrażalnika na jakiś czas (u mnie ok 1 godziny, ale może być krócej).
- Schłodzone rulony ciasta kroić w poprzek nożem na plastry grubości 6-7 mm. Układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Można dość bliska, nie rosną specjalnie.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 185°C przez jakieś 15 min, aż ciastka lekko się zrumienią.
[285/777]
Są po prostu idealne!
Dzięki
Wyglądają i smakują rewelacyjnie. Dzięki!
Super!