4

Malinowy tort naleśnikowy

malinowy tort nalesnikowy

Ciekawe na ile jeszcze sposobów można zrobić naleśniki? Tort naleśnikowy zrobiłam pierwszy raz, wygląda całkiem fajnie (pomijając może zbyt jednolite kolory) i już mam ochotę na kilka kolejnych smaków i wersji!

A jak to najada! I jak przyjemnie i łatwo się kroi – wygodniej niż zwykły tort!

Oczywiście jak zwykle pięknie pachniało malinami. Białymi :D (wymienione dnia 10.07.2015 zdjęcia prezentują tort z malinami czerwonymi).

Uwaga! Przygotowanie najlepiej zacząć od masy.

 

Składniki na masę:

  • 2 budynie waniliowe
  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru (gdy budynie bez cukru)
  • 0,6 l mleka
  • Wytłaczanka/pojemnik malin

Składniki na ciasto naleśnikowe (wyszło mi 14 naleśników):

  • 2,5 szklanki mąki
  • Prawie 3 szklanki mleka
  • 2 jajko
  • Szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • Tłuszcz do smażenia (albo nie, gdy patelnia naleśnikowa jest dostępna)

Potrzebny sprzęt:

  • Garnek/miska do przygotowania ciasta naleśnikowego
  • Garnek/miska do przygotowania masy
  • Mikser
  • Szklanka
  • Patelnia, łopatka do przewracania naleśników
  • Chochelka
  • Łyżka
  • Łyżeczka
  • Rondel na budyń

malinowy tort nalesnikowy

Przygotowanie naleśników:

  1. Mąkę, mleko, jajko i sól wymiksować.
  2. Na rozgrzaną patelnie wlać niewielką ilość ciasta. Naleśniki odwraca się na drugą stronę, gdy brzegi odstają od patelni, a wierzch jest matowy w dziurki.

Przygotowanie masy:

  1. Masło wyjąc z lodówki żeby było bardzo miękkie (najlepiej dzień wcześniej i  głowy).
  2. Ugotować budyń w 0,6 l mleka – OBY DWA! Z dodatkiem cukru. Gotowy budyń odstawić do całkowitego wystygnięcia od czasu do czasu mieszając.
  3. Zimny budyń potraktować mikserem żeby zrobiła się z niego gładka papka.
  4. Miękkie masło rozmiksować. Miksować tak długo aż zrobi się białe i puszyste. Do takiego kremowego masła dodawać stopniowo „wygładzony” wcześniej budyń starannie miksując.
  5. Do tak przygotowanej masy dodawać maliny podzielone na kawałki (nie wszystkie! Część zostawić na dekorację wierzchu tortu).
  6. Gotową masą przekładać kolejne naleśniki

tort nalesnikowy z malinami
i niech torcik rośnie w górę!

malinowy tort naleśnikowy

Ostatecznie wygląda tak – z białymi malinami:
tort naleśnikowy z malinami

A z czerwonymi tak (zdjęcia dodane 10.07.2015):

malinowy tort nalesnikowy

malinowy tort nalesnikowy

malinowy tort nalesnikowy

[134/777]

4 komentarze(-y) do Malinowy tort naleśnikowy

  • mira  pisze:

    byłam, widzialam, i zjadłam polecam :D:D:D pychotka
    Jak ktoś chce ciepłe to pewnie mikrofala się przyda :)

    • Łucja Łucja  pisze:

      A przydała się, następnego dnia. Ciepłe zaskakująco dobre… ale przecież i budyń i naleśniki jada się na ciepło :)

  • Madzia  pisze:

    u la la… wygląda niezwykle apetycznie…:)
    coś czuje, że i u mnie on zagości:)

  • Rafał  pisze:

    Wygląda pięknie! I pewnie było pyszne :D

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz! Usuń odpowiedź

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>