Dobra beza nie jest zła. Tym bardziej w wersji mini torcików. Z wybuchowym owocem. Mini torciki bezowe z granatem polane (albo i nie) czekoladą to idealny poczęstunek lub prezent na jutrzejszy Dzień Babci i pojutrzejszy Dzień Dziadka.
Dość proste do zrobienia, ładnie się prezentują, a smakują jeszcze lepiej
Wszystkiego najlepszego wszystkim Babciom i Dziadkom życzę!
Składniki (na 8 „spodów” czyli 4 torciki):
- 2 białka
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- ok. 300 ml śmietanki 30%
- granat
- ew. kilka kostek czekolady do rozpuszczenia
Potrzebny sprzęt:
- Miska na pianę (potem na śmietanę)
- Mikser
- Duża blacha
- Silikonowa łopatka lub łyżka do wygarnięcia piany (potem śmietany)
- Papier do pieczenia
- Piekarnik
- Nóż
Przygotowanie:
- Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier – stale miksując. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny – miksując już delikatnie na niskich obrotach.
- Na blasze wyłożonej papierem formować małe kółka, średnica 7-9 cm, wysokie na ok 1,5-2 cm.
- Piec w dwóch etapach:
- 15 min w 150°C
- 50 min w 120°C
- Bezowe spody studzić w uchylonym piekarniku.
- Tuż przed podaniem: z granatu wyłuskać kulki; ubić śmietanę na sztywno i połowę jej ilości rozłożyć na połowie spodów, posypać granatem, przykryć drugą bezą i znowu śmietana i znowu grant. Można polać roztopioną ZIMNĄ czekoladą. Jeść najlepiej od razu.
[311/777]
Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!