Naleśniki z rabarbarem i truskawkami, bo sezon truskawkowo – rabarbarowy w pełni. Truskawki niestety drogie i jak co roku – będzie ich mało. Najnowsze plotki mówią, że cena nie spadnie poniżej 7 zł za kilogram.
Na szczęście rabarbaru wygląda jakby nie miało zabraknąć. Nawet przy mojej trasie spacerowej jest wielkie pole rabarbaru! Ale za każdym razem się przed kradziejstwem powstrzymuję.
Zapraszam na ucztę naleśnikową z sezonowymi dodatkami! Mniam! A niektórzy (mąż) marudzą, że kwaśne… a tam… to wystarczy dodać cukru
Składniki (na ok. 8 naleśników)
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5-1,75 szklanki mleka
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru – do naleśników
- szczypta soli – jak zawsze
- 6 lasek/gałęzi rabarbaru
- 15 dag truskawek
- cukier do rabarbaru i truskawek
- ok. 2 łyżki masła
Potrzebny sprzęt:
- mikser
- patelnia (najlepiej naleśnikowa)
- drewniana łopatka
- deska
- nóż
- garnek/rondel do rozgotowania rabarbaru
- drewniana łyżka
- naczynie żaroodporne bez przykrywki
- piekarnik
Przygotowanie naleśników:
- Mąkę, mleko, jajko i sól wymiksować.
- Na rozgrzaną patelnie wlać niewielką ilość ciasta. Naleśniki odwraca się na drugą stronę, gdy brzegi odstają od patelni, a wierzch jest matowy w dziurki.
Przygotowanie nadzienia:
- Rabarbar umyć i truskawki też
- Rabarbar obrać ze „skórki” czy co on tam ma na sobie i pokroić w kawałeczki na ok. 1 cm
- Pokrojony rabarbar gotować/smażyć na małym ogniu (prądzie) z dodatkiem odrobiny wody, żeby się na starcie nie przypalił, stale mieszając.
- Po kilku minutach ciężkiej walki z chlapiącym rabarbarem prawię rozciapkanym dodać pokrojone truskawki i tyle cukru ile nam potrzeba. Po kolejnych 2-3 minutach wszystko.
- powinno tworzyć dżem, mało płynny.
Przygotowanie naleśników z nadzieniem:
- Nagrzać piekarnik – 170 st. C
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
- Naleśniki smarować przygotowanym nadzieniem i zawijać. Układać w naczyniu żaroodpornym. Między warstwy naleśników dodaję trochę masła.
- Zapiekać aż naleśniki nabiorą ładnego koloru i będą wyglądały na chrupiące.
[145/777]
Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!