0

Naleśniki z rabarbarem i truskawkami

Naleśniki z rabarbarem i truskawkami
Naleśniki z rabarbarem i truskawkami, bo sezon truskawkowo – rabarbarowy w pełni. Truskawki niestety drogie i jak co roku – będzie ich mało. Najnowsze plotki mówią, że cena nie spadnie poniżej 7 zł za kilogram.
Na szczęście rabarbaru wygląda jakby nie miało zabraknąć. Nawet przy mojej trasie spacerowej jest wielkie pole rabarbaru! Ale za każdym razem się przed kradziejstwem powstrzymuję.

Zapraszam na ucztę naleśnikową z sezonowymi dodatkami! Mniam! A niektórzy (mąż) marudzą, że kwaśne… a tam… to wystarczy dodać cukru :P

 

Składniki (na ok. 8 naleśników)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5-1,75 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru – do naleśników
  • szczypta soli – jak zawsze
  • 6 lasek/gałęzi rabarbaru
  • 15 dag truskawek
  • cukier do rabarbaru i truskawek
  • ok. 2 łyżki masła
Potrzebny sprzęt:
  • mikser
  • patelnia (najlepiej naleśnikowa)
  • drewniana łopatka
  • deska
  • nóż
  • garnek/rondel do rozgotowania rabarbaru
  • drewniana łyżka
  • naczynie żaroodporne bez przykrywki
  • piekarnik
Przygotowanie naleśników:
  1. Mąkę, mleko, jajko i sól wymiksować.
  2. Na rozgrzaną patelnie wlać niewielką ilość ciasta. Naleśniki odwraca się na drugą stronę, gdy brzegi odstają od patelni, a wierzch jest matowy w dziurki.
Przygotowanie nadzienia:
  1. Rabarbar umyć i truskawki też
  2. Rabarbar obrać ze „skórki” czy co on tam ma na sobie i pokroić w kawałeczki na ok. 1 cm
  3. Pokrojony rabarbar gotować/smażyć na małym ogniu (prądzie) z dodatkiem odrobiny wody, żeby się na starcie nie przypalił, stale mieszając.
  4. Po kilku minutach ciężkiej walki z chlapiącym rabarbarem prawię rozciapkanym dodać pokrojone truskawki i tyle cukru ile nam potrzeba. Po kolejnych 2-3 minutach wszystko.
  5. powinno tworzyć dżem, mało płynny.
Przygotowanie naleśników z nadzieniem:
  1. Nagrzać piekarnik – 170 st. C
  2. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
  3. Naleśniki smarować przygotowanym nadzieniem i zawijać. Układać w naczyniu żaroodpornym. Między warstwy naleśników dodaję trochę masła.
  4. Zapiekać aż naleśniki nabiorą ładnego koloru i będą wyglądały na chrupiące.
nalesniki z rabarbarem i truskawkami
[145/777]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>