0

Nalewka z ciemnych winogron – część 1 i 2

nalewka z ciemnych winogron

Raczej nie nastawiałam się na produkcję czegokolwiek z winogron w tym roku, ale znalazły sobie na ten sezon takie miejsce od południa, że grzechem byłoby ich nie wykorzystać. Super słodkie urosły, jak nigdy. Więc powstaje nalewka z ciemnych winogron, a czy zdecyduję się na wino… zobaczę…

Przepis podebrany stąd, ale wymieniłam alkohol, bo nalewki ze spirytusem jakoś nie mają u mnie wzięcia.

A część 1 i 2 razem, bo dzieli je zaledwie 3-4 dni, zatem trzeba działać dość szybko.

Składniki na część 1:

  • winogrona
  • cukier – 2 razy mniej wagowo niż winogron, czyli np. na 1 kg owoców – 0,5 kg cukru

Składniki na część 2:

  • wszystko z części 1
  • wódka – tyle co cukru, czyli np. na 1 kg owoców – 500 ml alkoholu

Potrzebny sprzęt:

  • Słoik(-i)
  • Widelec
  • Łyżka
  • Waga
  • Gaza i gumka recepturka
  • Miarka do mililitrów
  • Zakrętka(-i)

Przygotowanie – część 1:

  1. Owoce obrać z kiści, umyć, osuszyć, wsypać do słoika.
  2. Winogrona zasypać cukrem, podziabać wszystko widelcem, żeby rozdrobnić owoce.
  3. Słoik przykryć gazą i „zapiąć” gumką recepturką – żeby miało powietrze do przetwarzania się, ale nic do środka nie wpadło.
  4. Odstawić w jasne, ciepłe miejsce na 3-4 dni, do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Mieszałam łyżką 2 razy dziennie.

Nalewka z ciemnych winogron

Przygotowanie – część 2, po upływie 3-4 dni:

  1. Gdy cukier się rozpuścił – do słoika dolać wódkę (proporcje podane przy składnikach), wymieszać, zakręcić szczelnie.
  2. Odstawić w ciemne miejsce na ok. 3 tygodnie.

Nalewka z ciemnych winogron

[303/777]

Masz jakieś uwagi? Spodobał Ci się przepis? Wykorzystałaś (-eś) i wyszło? Napisz!

W komentarzu można używać tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>